Fortsatt ishelvete

Har det ikke vært for skipstrafikken kunne man gått tørrskodd fra Kragerø til Gøteborg – nesten!

Publisert

Slik er det ikke ofte du ser deler av ytre Oslofjord, Skagerakk og Bohuslänkysten. Siden januar har man vært nødt å gå med frakteferje døgnet rundt for å holde leden åpen til Koster. En ekstremt kald vinter har skapt meget spesielle isforhold i mange fjorder. Vi hentet inn bilder fra flere forskjellige steder i løpet av helgen, og her kan du se noe av resultatet.

Årets vinter ble den 11. kaldeste siden år 1900, men det er den nest tørreste - Norge sett under ett. Nedbøren i Norge som helhet var kun 52 prosent av normalen. Vinteren ble dermed den nest tørreste noensinne, bare slått av vinteren 1899/1900.

I Kragerø kan du nå gå på skøyter midt i byens indre havn "Blindtarmen".

•    For Vestlandet var årets vinter den 8. kaldeste siden 1900.

•    Både Agder og Trøndelag/Midt-Norge opplevde den 9. kaldeste vinteren.

•    For Østlandet havnet årets vinter på 10. plass .

•    Nord-Norge endte på 17. plass over kalde vintre.

For Vestlandet ble årets vinter rekord-tørr. Den forrige rekorden var fra 1947.

Kilde Met.no

Vinden som kom i forrige uke gjorde at isen ble brudt opp mer enn tidligere, men fortsatt er det tøffe forhold. Våre helikopterbilder viser at hele Kragerø-skjærgården er islagt, og man kan bruke sparkstøtting eller skøyter i stedet for båt mellom øyene.

Forholdene har stilt store krav til de som driver næringstrafikk i områdene. Sandefjord-Strømstad forbindelsen har hatt store problemer med is i kjølesystemet. Det samme har de store Kielfergene. Fergene som trafikkerer de populære sommerøyene Koster har måttet gi tapt for isen, og der har man innført egne istidsruter og katamaranene er byttet ut med den gamle gode godsfergen.  For fjorten dager siden var hele Kosterfjorden frosset igjen helt inn til Strømstad. De samme forholdene har man også hatt på Hvaler og i farvannene rundt Tønsberg og Veierland.

Sjekk isforholdene nærmere her: http://www.kystverket.no/default.aspx?did=10022195

Se vår ferske bildespesial å få et inntrykk av forholdene nå!

Har du en god ishistorie hører vi gjerne fra deg.

[email protected]

Powered by Labrador CMS