Fortsatt avgiftsfri båtdiesel

Båtliv har spurt partiene om de vurderer avgift på båtdiesel til neste stortingsperiode. Har du dieselmotor kan du foreløpig puste lettet ut.

Publisert

Svarene vi får fra de forskjellige politiske partiene er entydig: Ingen har planer om å innføre diselavgift for fritidsbåt under neste stortingsperiode. Den siste tiden har det vært mediefokus om dieselavgift for fritidsbåter. Aftenposten skrev om at en fjerdedel av landets 750.000 fritidsbåter har dieselmotor, og at de urettferdig nok slipper unna miljøavgifter i motsetning til båter med bensinmotor. Til Aftenposten sier statssekretær Roger Schjerva (SV) i Finansdepartementet at de ønsket å tette dette hullet i 2007, men at det vanskelig lot seg gjennomføre i praksis. Schjerva forklarer det med at yrkestrafikken til sjøs og fiskere ikke skal betale dieselavgift.

– Det ville blitt for dyrt at båtmarinaer måtte tilby to typer diesel, sier Schjerva til Aftenposten. Schjerva  sier til Aftenposten at det er uaktuelt å rette på urettferdigheten med å redusere avgiften på båtbensin. I 2008 ble beregnet Finansdepartementet at avgiftsstap på bensin ville gitt staten en inntektstap på 60 millioner kroner i året.

Båtliv har spurt de seks største partiene om det vurderes å innføre dieselavgift i løpet av neste stortingsperiode. Ingen av partiene har slike planer.

– SV er generelt opptatt av å stimulerer til energisparing og til utvikling av miljøvennlig driftsstoff, men vi har ikke dieselavgift for fritidsbåter i vårt program, sier Ane Marte Hammerø som er politisk rådgiver ved SVs partikontor. Båtmann Steinar Gullvåg i Arbeiderpartiet sier også at diselavgift for fritidsbåt ikke er noe aktuelt tema nå.

Fra de borgeliges side er det også klart nei, både fra FrP, Høyre, Krf og fra Venstre.

– Vi har ingen planer for å innføre dieselavgift for fritdsbåter, sier rådgiver Camilla Edi Hille i Venstres Stortingsgruppe.

Powered by Labrador CMS