Flytende ferie for nybegynnere

Å navigere på kanalene i Europa er så enkelt at selv en person som aldri har vært om bord i en båt kan leie etter tyve minutters opplæring.

Publisert

Stort bilde: Kanalbåtene har entret Hall 1og har med seg eget basseng.

Porte de Versailles, Paris

For første gang har kanalbåtene inntatt arenaen på Salon Nautique-messen i Paris. Og da snakker vi ikke om store cruiselignende fartøyer som man ser på de største elvene som Donau, Volga og Rhinen, hvor du kun får være med som passasjer. Salon Nautique har i år sin egen flytende utstilling for kanal- og elvebåter som man kan leie for en helg, langhelg eller på ukebasis med vennegjengen, familien eller som par. Det beste er at du slipper å leie kaptein; du fører båten selv, med all den individuell frihet det medfører. Du kan til og med få rabatt hvis du leier båt sammen med kjæresten eller familien.

«Uten tillatelse»

Du trenger ikke å ha tidligere erfaring med båtkjøring for å få lov til å leie kanalbåt. Det eneste som kreves er at du er over 18 år og har normal helse. Her i Frankrike kreves det normalt en eller annen form for sertifisering for å leie seilbåter eller større motobåter, men kanalbåtene er unntaket. Derfor markedsfører franskmennene kanalbåteferie som en båtferie du kan gjennomføre «sans permis»; altså uten neon spesielle tillatelse.

Luksus

Vi tok steget ut på flytebryggene mellom kanalbåtene som vises frem på den flytende delen av Hall 1, og fikk omvisning om bord i to av dem. Undertegnede har tidligere kun sett slike båter i brosjyrer, og hadde utvilsomt sine idéer om kanalbåter som forholdsvis enkle og kjedelige. Eller rett og slett litt «Harry» for å si det på godt norsk. Ofte med et overdrevet stort antall fendere hengende utenpå skroget, som minner stygt om pølseselgende båter på sørlandskysten i fellesferien.

    Men fordommer er til for å forkastes, og alle inngrodde idéer basert på uvitende forutinntattheter ble gjort til skamme da jeg kom om bord i den 11 meter lange Tarpon 37 Duo Prestige. Riktignok er dette luksusversjonen av en båt som finnes i tre forskjellige versjoner og dertil varierende antall kabiner. Men i dette tilfellet snakker vi om en flytende luksushytte med all den komfort man kan ønske deg. De siste kommer som en logisk følge av at elve- og kanalbåter kun ferdes på forholdsvis stille vann, og dermed ikke trenger å ta hensyn til uventede vindkast og høy sjø. De to store sovekabinene kler best betegnelsen soverom og byssa bør absolutt omdøpes til kjøkken. Men salongen, utsikten og styreposisjoen minner om en ordinær motor- eller seilbåt i tilbringe-hele-sommeren-ombord-klassen.

Den andre båten vi besøker er  Royal Mystique; 13 meter med flytende hytteluksus. Båten tilhører selskapet «Le Boat» som er representert i brosjyren «Le Bonheur en Bateau» og har to store kabiner, to bad og en bysse som slår de fleste hyttekjøkken.

Redusert motorkraft

Styreposisjoen ser temmelig lik ut i disse båtene som i ordinære motorbåter. Med rattet, gassen og baugpropellene navigerer du enkelt og greit i alle retninger. Hemmeligheten bak den «lovløse» og superenkle navigeringen er først fremst at motorens kraft er redusert til et nivå som gjør at du ikke risikerer å oppleve uventede «hopp». Uansett hvordan du drar i gasspaken, tilsiktet eller utilsiktet, vil ikke båten gjøre noen uventede eller bråe bevegelser som gjør det risikabelt å navigere tett inntil land eller andre båter. Ved passering av sluser får du dessuten den hjelpen du trenger av slusevaktene.

Kombiferie

Ferie på de små elvene eller kanalene er for deg som liker å oppleve livet og naturen på land samtidig som du er på båtferie og har all den frihet dette medfører. At samtlige båter presenteres med en sykkel på fordekket eller akterdekket skyldes at man underveis kommer over en rekke flotte steder som inviterer til landkrabbe-safari. Besøk i historiske byer, små landsbyer med god mat og drikke, samt natur som innbyr til en sykkeltur eller spasertur er en like stor del av ferien som selve båtturen.

Canal du Midi

I Frankrike kan du leie kanalbåt i alle deler av landet; fra Canal de l´Est og Canal de i`Ardenne i nord til Canal du Midi i sør. Representanten fra kanalbåtselskapet France Passion Plaisance anbefaler spesielt Canal de Bourgogne nord for Dijon og Canal du Midi som passerer Toulouse og middelalderbyen Caracasonne med utløp i Middelhavet.

Canal du Midi har fordelen med været. Siden den ligger helt i syd og ender i Middelhavet er sjansen større for å få pent vær her enn hvis du ferierer lengre nord.

– Så for nordmenn som er glade i sol er dette muligens det beste alternativet mener han . Ellers er Canal de Bourbougne kjent for sin flotte og kuperte natur.

Det finnes et stort antall kanaler å velge mellom og du vil oppleve den samme roen, feriefølelsen og forutsigbarheten overalt. I tillegg til Frankrike tilbys kanalbåtferie i blant annet Tyskland, Skottland, England, Belgia, Italia, Spania og Holland.

Generelt om kanalbåter: Båtene har en vanntank på mellom 200 og 400 liter, kaldt og varmt vann, dusj/WC, stekeovn og kokeplater, kjøleskap,varme, dieselmotor, et eller to ratt, de fleste har baugpropell, og firesylindret dempet motor, sofa som kan brukes til køye, noen med aircondition, Krav til erfaring: Ingenting. Du får den opplæringen du trenger, og mottar så et midlertidig sertifikat som kalles «Carte de plaisance».

For å lese mer om kanalbåtferie:

www.leboat.fr

I Norge er Escape Travel den turoperatøren som har best kompetanse på kanalbåtferie.

Powered by Labrador CMS