Plastindustrien:

Et flytebrygge-element som ble tatt på land av Grimstad skjærgårdstjeneste.

Isopor må brukes korrekt

- Isopor kan brukes til flytebrygger, men materialet må brukes på rett måte. 

Publisert Sist oppdatert

Dette hevder EPS-Foreningen i et tilsvar til utspillet fra miljøforeningen Hummerhuset, som nylig krevde forbud mot brygger med åpen isopor etter at det ble funnet store mengder ispopor på avveie i skjærgården ved Grimstad.

– Saken minner oss på hvor viktig det er at man bruker materialer på den måten de er ment å brukes. At EPS, eller isopor på folkemunne, blir brukt i flyteelementer er ikke problemet. Problemet er måten det brukes på, sier daglig leder i Vartdal Plastindustri, Jan Endre Vartdal.

Han medgir at rappportene fra skjærgårdstjenesten er trist lesing: 

Daglig leder i Vartdal Plastindustri, Jan Endre Vartdal.

– EPS i naturen er en ressurs på avveie. Det har ingenting i naturen å gjøre! Samtidig er det viktig å understreke at det ikke er selve bruken av EPS i flyteelementer som er problemet. EPS er et gunstig materiale til slik bruk på grunn av lav vekt og gode flyteegenskaper. Problemet er at materialet ikke brukes riktig. Den viktigste regelen når man lager flyteelementer med EPS er at det ikke skal ha direkte kontakt med vann. I det nevnte tilfellet ble denne regelen brutt. 

EPS-foreningen, som er en del av NHO-landsforeningen Norsk Industri, har nullvisjon mot EPS på avveie: 

– Derfor jobber vi hardt for å få på plass bedre og klarere retningslinjer for håndtering av EPS. Da må alle bidra. Nå er sommeren på trappene, og flytebryggene på vei ned i vannet. Kjenner du en flytebrygge som trenger en sjekk? Gjør oss alle en tjeneste, oppfordrer Jan Endre Vartdal.

 

Bransjeforeningens tips for mindre forurensingsfare:

1. Unngå direkte kontakt mellom EPS og vann. 

2. EPS bør ikke benyttes direkte i vannskorpen. Det vil hindre degradering av materialet og økte levetiden på flyteelementet.

3. Bruk varmekniv ved kapping av EPS. Dette reduserer mengden fragmenter og gir presise kutt.

4. Sikre alle materialer for vind under byggeperioden. 

5. Sorter avkapp i egne sekker. Innsamlet EPS kan material- og energigjenvinnes.