Flygende yacht i 215 knop

Denne hybriden av et fly og en båt med plass til seks personer skal klare 215 knop, og kan bli realisert i 2025. Urealistisk? Sovjetunionen lagde første versjon med løftekapasitet for tropper og matriell. Se film!

Publisert

Med båtens lengde på 35,6 meter vil det heldigvis kreves mer enn vanlig båtførerbevis for å kjøre denne båten. Den er designet av 23 år gamle Jaron Dicon på Monash University i Melbourne. Til tross for sin størrelse får den ikke plass til flere enn seks personer. Designeren regner med at Ekranoyacht kan sjøsettes i 2025.

Den høye hastigheten oppnår båten ved at den også kan fly.  Ideen har designeren hentet fra tidligere Sovjetunionen, da Ekranoplan ble brukt til å frakte både tropper og tyngre materiell, med en total løftekapasitet på 550 tonn. EkranoYacht blir nok mer moderne, og er ikke beregnet til så mye frakt. I hvert fall ikke i første omgang. Jaron Dicon sier at han tenker på miljøet i dette prosjektet, og at EkranoYacht skal gå på hydrogen.  Tanken er å utnytte havet mer effektivt i fremtiden, og at personene om bord skal føle yachtens egenskaper, med store vinduer som gir god utsikt og mye lys.

Ekranoyacht vil fly fire meter over havoverflaten, og skal dermed kunne takle bølger opp til 3,5 meter. Skulle det bli behov skal også Ekranoyacht kunne brukes som en vanlig yacht, altså med vann, og ikke luft under kjølen. Og skal den ferdes ekstra varsomt, opplyses det at Ekranoyacht også får elektrisk motor.

Se film om hvordan Ekranoplan ble brukt i Sovjettiden:

Powered by Labrador CMS