Flygende rokke på 130 fot

En stor båt på 130 fot og med et skrog som minner om en blanding av en flygende tallerken og en rokke, er under bygging i Belgia. Med hydrofoiler blir farten høy.

Publisert

Noe av det mest fantasifulle vi har sett på mange år er denne flygende «rokken» fra Belgia. Farkosten har et skrog som er 130 fot langt og 30 meter bredt, en stor «cockpit» på toppen av det flate, tallerkenliknende dekket og to luftpropeller – en på hver side av sideroret, for å holde oss til flyterminologien.

«X1» heter nyskapningen som er konstruert av designeren Jan Gielens. Han viser til modellforsøk som har gitt svært løfterike resultater. Ved hjelp av en kjølfinne blir fartøyet løftet ut av vannet under fart, som en hydrofoil. Derved blir farten meget høy og forbruket beskjedent. Fartøyet skal også være svært stabilt, både i sjø og krappe svinger.

Cockpiten er overbygget med glass slik at utsikten er god. Det er plass til både en salong, bar, solarium, navigasjonsplass og lugarer i overbygget. En gangvei kan trekkes ut på hver side av «vingene». Her kommer man inn og ut av båten.

Det er sparsomt med opplysninger om motorkraften, vekt, toppfart osv. Men du finner mer informasjon og flere bilder på www.aguiladesign.com

Powered by Labrador CMS