Flippers nye flaggskip med norsk design

HELSINKI (Båtliv): Finske Flipper 880 ST er både elegant og full av praktiske løsninger. Vi har vært om bord i Flippers nye flaggskip, designet av nordmannen Espen Thorup. Se bildespesial!

Publisert

>> Se stor bildespesial!

Dette er den største båten fra Flipper, og vil i mange år fremstå som flaggskipet. Så langt har Flipper designet og startet produksjon av seks nye modeller, i samarbeid med den Espen Thorup. Planen er ti nye modeller totalt, og neste år lanseres de fire siste modellene.

Flipper 880  ST er den første båten vi legger merke til når vi kommer til Helsinki International Boat Show, Vene Båt 2013. Vi går om bord i den nye modellen, og vi blir straks overrasket over den rommelige akterkabinen med to meter liggelengde, og en bredde på 1,4 meter. Her er det lett å komme seg ned, og stor vindusflate mot motorene, i tillegg til ventil på skrogsiden slipper inn bra med lys. Over akterkabinen er en stor solseng.

En eller to motorer

Båten er beregnet for både en og to motorer. Fordelen med utenbordsmotorer er at  dette frigjør plass til akterkabinen.

Raimo Sonninen hos Bella Boats som produserer Flipper forteller til Båtliv at det var litt fram og tilbake om det skulle bygges med innenbords eller utenbordsmotorer. Espen Thorup ser fordeler med at det ble valgt utenbordsmotorer.

– Utenbordsmotorer høres ut som en kostbar løsning i forhold til diesel innenbordsmotor, men regner man med servicekostnader på 2 x 300HK diesel innenbords motorer på cirka 46.000 per år, mot ca 2500 kroner per motor for utenbordsmotorer, og nesten ingen brannrisiko. Da blir det litt igjen til drivstoff. Utenbordsmotorene er også lette å skifte ut om noe er galt er utenbordsmotoren, sier Espen Thorup til Båtliv. Raimo Sonninen forteller til Båtliv at Flipper også vil se på muligheten for å motorisere båten med to utenbordsmotorer på hele 300 hestekrefter hver.

Lys innvendig

Vi går videre inn i båten. Det er benyttet lys eik på alle tredetaljer i innredningen, noe som gir et moderne og lyst interiør. Lys interiør gir også en større romfølelse. Tekstiler og andre dekorelementer er i varme fargetoner og mørkt skinn med kontrastsømmer, som vi kjenner igjen fra Espen Thorup og de nye Flipper-båtene. Vi kan ikke si annet enn at det tar seg lekker ut. Når vi går ned trappen til frontlugaren finner vi et stort gardrobeskap med en meter lengde.  Her er også speil og en liten benk som er grei å ha når man skal kle på seg.

Baderom og toalettet er stort og har mange stuverom, stort vegg til vegg speil og mulighet for dusj. I båten på messa var det ikke montert dusj.

Lugaren i fronten er utformet som sov lugar, men kan ifølge designeren lett gjøres om til en liten sittegruppe med bord om ønskelig. Men hovedsaklig er det en sovelugar.

– Dette er viktig slik vi ser det. Vi har prioritert å fokusere på at lugaren først og fremst er et soverom og ikke en salong som kan gjøres om til seng. Søvn er viktig i ferien også, sier Thorup. Begge lugarene har god liggelengde for voksne.

Cockpiten

Vi går opp til båtens sosiale samlingssted, cockpiten. Her er det fin plass til åtte personer rundt bordet. Man kan gjøre de to fremste passasjersetene om til seter i fartsretningen. Store vindusflater gir flott utsikt i 360 grader for både fører og passasjerer.

Pantry har godt med skapplass. Og her er en løsning som kan falle mange i smak. Den store  toppplata over pantryet kan enten felles opp, slik man er vant med fra de fleste båter.  Eller den kan skyves akterover hvis man trenger større benkeplass når man skal bruke pantryet. Smart!

SMART LØSNING: Topplata blir benkeplate.

Førerplass

Fra førerplassen på styrbord side kan man også fint stå oppreist og få god oversikt i kombinasjon med åpningen i det store skyvetaket.

– Den spesielle taklukeløsningen gjør båten ekstra fin. Den fremre delen av takluken er i glassfiber og skyves over frontrutens topprofil, og dette er nytt! Løsningen er utviklet ved hjelp fra Ertec, forteller Thorup.

Dashbordet og området under frontruten er i praktisk mørk grå for å hindre refleks i vindu. Toppen av dashbord har rom for papirkart. Her er det også plass til mobil og lader.

Espen Thorup forteller til Båtliv at Flipper 880 ST er et resultat av nyere trendforskning innen bruk av båt.

– Et av resultatene ved dette studiet er at folk ønsker seg mer sosiale båter hvor man kan ta med seg venner og familie på dagsturer. Flipper 880 ST er designet med dette for øye, men også som en velfungerende turbåt for en familie på fire-fem personer, sier Thorup. Han forteller at båten har et lettplanede skrog med fokus på myk gange, spesielt i motsjø.

Powered by Labrador CMS