Trosser økonomisk pessimisme

SALGSØKNING: Store båter selger også godt.  ? Vi har økt med 50 prosent, sier Lars-Erik Solvag hos Bavaria Motorbåt Norge AS.
SALGSØKNING: Store båter selger også godt. ? Vi har økt med 50 prosent, sier Lars-Erik Solvag hos Bavaria Motorbåt Norge AS.

Flere selger båter som aldri før

Selv om det går trådt for noen så er det forhandlere som allerede nå kan vise til uvanlig godt salg.

Publisert Sist oppdatert

Det går godt både for stort og smått. Bavaria Motorbåt Norge skriver i en pressemelding at salget har økt så mye som 50 prosent fra 2014 til 2015. Daglig leder og eier Lars-Erik Solvang mener det gode salget skyldes at Bavaria har fornyet sin motorbåtserie.

LES OGSÅ: Bavarias økonomiskrog bruker seks liter i timen i cruisingfart

Seint, men godt

– Målet med fornyelsen har vært å ytterligere tilpasse båtene etter dagens ønsker og behov. Det er foretatt en omfattende innsamling og analyse av tilbakemeldinger fra kunder via forhandlerne. Bavaria Motorbåt Norge har vært sentral i denne prosessen, som styremedlem i Bavaria Product Advisory Board, og med en stor kundebase bestående av mange erfarne båtfolk. Norske båtbrukere er relativt kravstore til funksjonalitet og brukervennlighet grunnet korte sesonger med mye skiftende vær og vind. Fungerer det i Norge, fungerer det som regel i resten av verden også, sier Solvang i pressemeldingen.

Solvang peker spesielt på de nye modellene Bavaria 300 Sport og 330 SoftTop. Disse står for mye av det gode salget, til tross for at de ikke ble lansert før etter sommerferien.

GRUNN TIL Å SMILE: Pål Herholdt hos Herholdt Andersen i Tønsberg melder «all time high».
GRUNN TIL Å SMILE: Pål Herholdt hos Herholdt Andersen i Tønsberg melder «all time high».

Rekordår i Vestfold

Allerede i mars begynte det å bli klart at Herholdt Andersen i Tønsberg ville få et godt år. De solgte 160 båter i 2014, men i løpet av årets to første måneder solgte de 70 båter. Og i november ble det klart at 2015 blir en «all time high» for Tønsberg-firmaet.

75 PROSENT ØKNING: ? Vi kan fortsatt øke salget enda litt mer, sier Per Ivar Aas hos Vestfold Maritim.
75 PROSENT ØKNING: ? Vi kan fortsatt øke salget enda litt mer, sier Per Ivar Aas hos Vestfold Maritim.

– Siden finanskrisen har vi mangedoblet omsetningen, sier daglig leder Pål Herholdt til Vestviken 24. Herholdt Andersen er en familebedrift som har holdt på i 103 år, og het i starten Albert Andersen. Den gang var det en kolonial som solgte skipsutstyr. I dag fører de blant annet Yamaha båtmotorer, og selger båter som Yamarin, Buster og Jeanneau. Så langt i år har Herholdt Andersen solgt mer enn 150 båter. I tillegg kommer brukte innbyttebåter.

Solgte 140 vannscootere

Et annet firma i Vestfold som har opplevd vekst er Vestfold Maritim. Der meldes det om en salgsøkning på hele 75 prosent.

– Vi har en økning på 75 prosent så langt i år. Og vi er ikke ferdige ennå, så det blir mer, sier daglig leder Per Ivar Aas hos Vestfold Maritim. Tallene er fra 31. oktober i år.

– Jeg har inntrykk av at mange har hatt lyst på båt lenge, og etter at hk-avgiften forsvant har mange realisert drømmen. Økningen gjelder både båt og vannscootere, sier Aas. Vestfold Maritim er blitt kåret til årets forhandler hos Sea Doo, etter å ha solgt 140 vannscootere i år. Per Ivar Aas forteller at Vestfold Maritim hadde en økning også i fjor, på 30 prosent.

LES OGSÅ: Halvkriminell på vannscooter

Toppåret 2008

I fjor var det også mange som opplevde en oppsving i båtsalget, men da var det spesielt to faktorer som spilte inn. Det var en bra sommer, for andre år på rad. Og avgiften for hestekrefter for båtmotorer ble fjernet av regjeringen. Toppåret for båtsalg i Norge var i 2008. Da ble det solgt 15.000 fritidsbåter i Norge. Dette var før finanskrisen rammet båtbransjen, og salget ble halvert fra 2008 til 2012.

Ifølge NTB økte båtsalget for hele landet i første halvår av 2015, sammenlignet med 2015. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at butikker som selger båter økte salget med 33 prosent første halvår 2015.

Powered by Labrador CMS