Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto.

Flere drukningsulykker

Første halvår har det vært 20 prosent flere drukningsulykker sammenlignet med fjoråret.

Publisert

Statistikk fra Norsk Folkehjelp viser at 49 personer druknet i Norge de seks første månedene i 2009. Dette er ti flere enn samme periode i fjor. Etter at halvårstatistikken ble ferdig er det registrert seks drukningsulykker i løpet av juni.

Totalt i fjor druknet 88 mennesker i Norge, og Møre og Romsdal toppet statistikken med ti personer, og den største andelen var menn i alderen 41 til 60 år. Tar vi samme aldersgruppe blant kvinner var det en kvinne som druknet.

I år er det Hordaland som topper statistikken, med ni drukningsulykker i år. Og den dominerende aldersgruppen har endret seg fra menn i alderen 61 år og oppover.

Norsk Folkehjelp fører også statistikk over årsaken til ulykken. Åtte har falt om bord fra båt, fem har druknet som følge av kantring og 13 av drukningulykkene har fått ukjent årsak. Foruten båt er det gjennom is, bading og  fall utfor kai og brygge som preger statistikken.

Spesialrådgiver Ivar Christiansen i Norsk Folkehjelp sier til Båtliv at en varm junimåned er en av forklaringene til den betydelige økningen i juni.

– Vi har hatt den varmeste juni på 30 år. Svært mange har benyttet fristende strender og hygget seg i de mange fritidsbåtene vi har i landet. Dessverre har så mange som 13 mennesker druknet i juni måned alene. Av disse er 12 menn og en kvinne. Menn som drukner etter å ha falt ut fra båter topper statistikken, sier han.

– Som tallene viser, er det klart flest menn som drukner. Dette kan skyldes at menn er mer ute i båt enn kvinner, og at kvinner tradisjonelt er mer forsiktige enn menn. Vi vet at flyteplagg redder liv, og oppfordrer alle, spesielt voksne menn, til å bruke redningsvest, fortsetter Christiansen.

Sett i lys av at fritidsbåtflåten har hatt en betydelig vekst, ser Christiansen en postivi utvikling, til tross for årets dystre statistikk.

– Når jeg er ute på fjorden kan jeg se at folk er blitt flinkere til å bruke flyteplagg. Det kan være noe av årsaken til at drukningsulykker fra fritidsbåt ikke har gått opp i takt med veksten av fritidsbåtflåten, sier han.

Last ned statistikken fra Norsk Folkehjelp (PDF)

Powered by Labrador CMS