Hedret for heltedåd

De to kystverkansatte Trond Johnsen og Johan Kåven, som for halvannet år siden reddet den havarerte og skadede fiskeren på finnmarkskysten, ble i går tildelt Carnegies fortjenestemedalje i sølv.

Publisert

Det var grov sjø da fiskebåten "Vårvill" fikk motorstopp utfor Makkaur fyrstasjon midt på dagen 2. oktober 2009. Båten var på tur fra Båtsfjord til Vardø. Om bord var Conny Olufsen (56). Uten strøm og maskinkraft mistet Olufsen kontroll med båten. Uten strøm klarte han heller ikke å få sendt ut nødmelding. I grov sjø og sterk slingring prøvde han å få motoren igang igjen uten hell. I arbeidet pådro han seg også en skade, og så var havariet et faktum.

Fiskebåten ble kastet inn mot et skjær like ved Makkaur fyrstasjon. Olufsen klarte å komme seg opp på skjæret der han segnet om av utmattelse mens bølgene slo over han.

Til alt hell var to fra Kystverkets tilsynsmannskap på fyret på Makkaur. Trond Johnsen og Johan Kåven så havariet utspille seg fra fyrstasjonen.

– Vi så heldigvis båten og fulgte med den helt til den slo inn mot skjæret. Vi vasset ut, forteller Trond Johnsen. Og mens bølgene slo over oss fikk vi halt den utmattede fiskeren i land. Vi er lykkelig over at dette endte bra, sier de to kystverkveteranene.

Hedersbevisene Carnegies heltefonds sølvmedalje, ble delt ut under en Kystverk-tilstelning i går kveld. Og Olufsen fikk igjen møte sine redningsmenn.

Powered by Labrador CMS