Finn forsikringen som passer for deg

Å velge riktig forsikring til båten krever solid forarbeid. Her gir vi deg tipsene, og viser prisene på ansvars- og kasko-forsikring for fire forskjellige båtmodeller. Prisene varerier mye.

Publisert

Det er lett å gå seg vill i jungelen av betingelser og kriterier som skal legges til grunn før du finner den gunstigste forsikringen for nettopp din båt. I tillegg til båtens verdi og hjemmehavn er det en mengde rabatter å oppdrive, som knytter seg til eiers dokumenterte ferdigheter, alder, medlemskap i redningsselskap, farvannene båten seiles i, og hvorvidt båten ligger i bevoktet havn eller ikke. Er du allerede kunde i et forsikringsselskap, kan det være lurt å høre hva slags rabatter de gir hvis du plasserer båtforsikringen i det samme selskapet.

Objektivt ansvar

Er du fersk båteier og skal forsikre båten for første gang, bør du merke deg at det er en stor forskjell mellom ansvarsforsikring på sjøen og på veien. Mens den er obligatorisk for motorvogn, er den frivillig for fritidsbåter. Ansvarsforsikring dekker erstatningskrav kundene kan pådra deg. De som velger ikke å ha ansvarsforsikring, må selv bære risikoen hvis de forvolder skader på andre personer eller deres eiendom. En motorvogn har et objektivt ansvar, det vil si ansvar selv om ingen har skyld i skaden. På sjøen er det ikke noe som heter «objektivt ansvar», bare skyldansvar. Det betyr at kollisjoner som følge av "hendelige uhell" ikke kommer inn under båtens ansvarsforsikring. Gert Toft i Pantaenius forteller at selv om de fleste velger både kasko og ansvar, merker selskapet en stigning i kunder som kun vil ha dekket ansvar, til tross for risikoen det innebærer.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her