- Født på tofta

Nordmenn er født i båt, sa sjøfartsdirektør Oav Akselsen da han åpnet Fritidsbåtkonferansen.

Publisert

Sjøfartsdirektoratet har samlet over 100 representanter for myndigheter, bransje, forbund og foreninger til Fritidsbåtkonferansen 2014 i Haugesund. Her står forebyggende sikkerhetsarbeid på dagordenen.

Det er to år siden Sjøfartsdirektoratet leverte «Rapport om sikkerhet ved bruk av fritidsbåt» til daværende regjering. Rapporten foreslår en rekke konkrete tiltak for å få ned antallet ulykker.

Les også: Nye påbud og regler for fritidsbåtfolket

Kvinner

– Det finnes et sted mellom 750.000 og 800.000 fritidsbåter i Norge. Mye av velstandsveksten her i landet har gått til båtparken. Vi har fått større, rasker og mer komfortable båter, men det hender at evnen til å kjøpe er større enn evnen til kjøre, sa Akselsen da han åpnet konferansen i dag.

Sjøfartsdirektøren sier at antallet drukninger fra båt er ca 33 i året. Det var en nedgang fra 60-tallet, men nedgangen stoppet opp på 90-tallet. 90 prosent av de som drukner er menn, fortalte Akselsen.

– Hvis flere menn oppførte seg som kvinner ville antallet ulykker gå ned, sa Akselsen. Han mener at påbud om bruk av vest, lavere promillegrense og mer politi på sjøen er viktige tiltak for å få ned antallet ulykker. Akselsen vil også ha en ensartet fartsgrense i hele landet.

Sjøfartsdirektøren passet på å understreke at båtlivet er en grunnleggende positiv aktivitet, men at det er blant Sjøfartsdirektoratets oppgaver å passe på at sikkerheten iveratas.

– Vi ønsker å skape en årlig konferanse om sikkerhet for fritidsbåter for å koordinere innsatsen mot ulykker på sjøen, sa Akselsen.

Powered by Labrador CMS