Faun» i god behold etter forliset

Smekre linjer: MY «Faun» er en god representant for norskbygde motoryachter fra begynnelsen av 1900-tallet, med sterk inspirasjon fra britisk og amerikansk båtbyggerkunst. Foto: Jan M. LillebøMY «Faun», en klassisk, norskbygget lystyacht som opprinnelig var eid av statsministerfamilien Michelsen har kommet godt fra det alvorlige havariet 31. mai.

Publisert

Båten var på vei til Hardanger for et charteroppdrag da hun fikk en lekkasje i baugen. Den ranke, smale yachten tok raskt inn mer vann enn pumpene klarte å ta unna, men føreren fikk styrt «Faun» inn på en sandbanke, der hun sank på grunt vann. Etter noen timer ble båten hevet og fraktet til eieren, Hardanger Fartøyvernsenter for inspeksjon.

- Vi satte alle mann i sving med å rengjøre «Faun» for saltvann, og sendte alle tekstiler til rens. Heldigvis er skadene små, kun maskinen har fått en alvorlig trøkk og må byttes, sier pressekontakt Cecilie Holm ved Hardanger Fartøyvernsenter.

Motoren er ikke original, og det byr ikke på problemer å finne en erstatning. Men chartersesongen er likevel spolert, selv om båten nå igjen ligger på vannet - og holder tett.

- Hva skyldes havariet?

- Båten lå i våtdokk, og dermed i stille vann. Etter tre uker med strålende sol og svært varmt vær hadde bordgangene like over vannlinjen tørket kraftig inn. Dette var et problem vi tidligere ikke har vært oppmerksom på med fartøyet, sier Cecilie Holm.

Faktaboks: Motorcruiseren Faun

52 fot lange «Faun» ble bygd i 1916 ved Damsgaards Baatbyggeri og Motorforretning i Bergen for sønnen til Christian Michelsen. I 1993 overtok Hardanger Fartøyvernsenter fartøyet, og våren 2005 var fem års restaurering til vel 4,3 millioner kroner ferdig. Båten, som bygget av furu på eikespant fremstår som da den var ny, med mahognyinnredning, plysj og fasettslipte vinduer. Mye av utstyret og inventaret er originalt.

 

Powered by Labrador CMS