Fatterns nye leketøy

Det hjelper lite å ha capen bak frem, for her går det fra null til over 40 knop på noen sekunder. Velkommen om bord i sommerens hotteste leketøy for voksne.

Publisert

De kommer i mange utgaver, og stadig flere av de som lager RIBer, får jet-utgaver med i modellprogrammet. Navnet har de tatt fordi motorkraften overføres til en vannjet som gir båten helt spesielle kjøreegenskaper. Vannjetsystemet er utrolig manøvrerbar og kan stoppes på en båtlengdes avstand. Her er det ingen propeller, men kraften ligger i skovelhjulene som henter inn sjøvannet og presser det ut. Samme systemet har vært brukt i årevis på vannscootere.

Vi testet en Williams 325, som er laget for å parkeres bak på familiens ”store båt”. Lillebror på 285 centimeter er sågar laget for å passe inn i aktergarasjen på mange av de større cabincruiserne som i dag observeres stadig hyppigere norske farvann.  Vår testbåt var utstyrt med en firetakter fra tyske Webere på 750 kubikk og med 104 HK.

Vi velger å kalle dette et leketøy for voksne på grunn av at her snakker vi om så rå krefter og lynrask akselerasjon, at det kan sammenlignes med en stor motorsykkel. Dette gjør selvfølgelig båten til både et leketøy og jolle, men hvor det kreves stor erfaring, eller øvelse før man drar i spakene og bestiller full fart. Dette lille fartsuhyret er selvfølgelig ikke billig, men hva gjør vel 250 000 fra eller til når du skal ha den parkert bak på en båt til 20 ganger den summen.

BÅTLIV kommer tilbake til en litt større test av slike båter i vårt sommer nummer som kommer ut i begynnelsen av juli. Der vil vi ha kjørt flere slike ”avanserte leketøy”.     

Du finner flere båt-og utstyrsnyheter på www.batguiden.no - landets største båtmesse på nettet.

Powered by Labrador CMS