Farlige ferskinger på fjorden

Kontroll Lensmann i Hurum, Reidar Foss, ønsker ifølge Drammens Tidende å endre holdningene til uerfarne båtførere som trykker litt for hardt på gasspedalen.

Publisert

Han mener 45 åringen med ny båt på 40 fot med 600 hestekrefter representerer en farlig gruppe på sjøen.

– Dette er verdensmestre som tror de kan og fikser alt på sjøen, men aner ikke konsekvensene av det de gjør, sier Foss til avisen.

Han viser til en hendelse i Sætre i fjor sommer der en mann kommer med sitt nyinnkjøpte fartsvidunder, cabincruiseren på 40 fot. Da han skal legge til kai, får båten mye oppmerksomhet, stor og flott som den er. Men båtføreren har ikke erfaring med båter. Gassen reagerer ikke, ikke før han gir litt ekstra gass. Folk hopper til sjøs i det den tre tonn store båten er på vei mot kaia i stor fart. Båten raser rett inn i en av båtene som ligger til kai og forårsaker store skader på småbåten.

– Heldigvis gikk det bra med personene, sier Foss.

Siden 2005 har Søndre Buskerud politidistrikt hatt egen patruljebåt. De siste årene har de lagt merke til at det kommer flere og flere uerfarne båtførere.

– God økonomi fører til at flere som ikke har erfaring med båt, investerer i fritidsbåter, sier Foss. – Nå er det fullt trøkk. Det er ikke uvanlig at farten er på rundt 50-60 knop, noe som tilsvarer mellom 80 og 90 kilometer i timen, sier Foss. Med stor fart blir hekkbølgene desto større.

– Bølgene kan være nok til å velte en kajakk eller en liten båt, sier Foss. Og legger til at det faktisk skjer hver sommer.

– Kombinasjonen alkohol og fart er iheller kke bra, sier Foss som også bekymrer seg over hastighetene på sjøen.

Han har følgende oppfordring til de fem prosentene av båtfolket som ødelegger for de andre med holdningen sine:

– Slapp av, ta livet med ro og nyt sommeren.

Powered by Labrador CMS