Is stoppet turen til Chicago

Fjerde reisebrev fra RIB-ekspedisjonen: Planen var å ankomme Chicago i august. I stedet setter Andreas og Alexander nå kurs mot wiskyens hjemland. Uten is.

Publisert

Store mengder is langs kysten av Grønland har stoppet turen til USA. Andreas og Alexander Øverland har funnet seg et nytt mål. Her er deres tredje reisebrev fra turen:

Etter noen dagers landligge i Færøyene melder utålmodigheten seg etter å komme videre. Færøyingene feirer Olsok som vi feirer jul og 17 mai samtidig. Alle trekker til Torshavn og sentrumsområdene blir stengt for biltrafikk. Det yrer av mennesker i nasjonaldrakt, den minner mye om vår norske bunad. Vi ankom Torshavn midt i denne perioden og fikk litt blandet opplevelse av Færøyingene, men når Olsok derimot var over, senket skuldrene seg og stresset ble erstattet med gemyttlighet. Også her leide vi bil og benyttet anledning til å bli bedre kjent med øyriket. Nok en gang i livet blir vi minnet på hvor ulikt vi nordmenn velger å bosette oss i forhold til resten av Europa. Vi velger å bo spredt med åkrer og skog i mellom oss og naboen, mens resten av Europa velger å klumpe seg sammen i landsbyer, for så å reise ut på åkrene og beitene.

Følg trackingen og siste nyhetsoppdateringer fra ekspedisjonen

Litt forståelig

Språket her er ganske så forståelig når man leser det, relativt mulig å forstå når de snakker, men komplett uforståelig etter litt alkoholinntak. Heldigvis for oss har de fleste lært dansk på skolen, dog lyder det ikke særlig dansk. Uansett snakker vi norsk så blir vi stort sett forstått.

Bensinmotors forbannelser

Men det som er ganske frustrerende både her og på Shetland er at vi på tross at flere mailer til havnemyndighetene, der vi presiserer at vi spør om det er mulig å få fylt bensin, og ikke diesel, så får vi positivt svar. Men når vi kommer dit medfører det ikke riktighet. Løsningen er da å leie bil fylle i kanner og ta mange turer. Akkurat mens dette skrives sitter vi på en cafe og venter på en hyggelig RIB-eier som har en løsning med en stor tank montert på bilhenger. Norske myndigheter hadde antageligvis gått helt fra konseptene hvis de hadde sett løsningen hans. Uansett, han vil gjerne hjelpe oss! Så nå har vi fulle tanker igjen. Og til alle dere som nå tenker hvorfor ikke ha dieselmotor og svaret på det er enkelt! Det er morsommere med to store påhengere, så da bærer vi kanner i stedet på denne turen!

Is-fast

For som de fleste båtfolk vet (eller burde vite) så går ikke alt som planlagt på sjøen. Man kan forberede seg for en hver tenkelig situasjon, men det er nå en gang slik at det er ting man bare ikke råder over. Været er kanskje den største utfordringen når man er i båt. Så er det også for vår tur. Været kombinert med enorme mengder drivis har gjort store deler av Grønland ufremkommelig. Dette var noe vi var forberedt på. Vi har fulgt med på isen, og hadde håpet at isforholdene skulle bedre seg. Dessverre har den ikke gjort det. Det ville vært umulig for oss å ventet på de riktige forholdene, for vi hadde ikke hatt noen garanti for at vi ikke ville ha møtt på isen når vi nærmet oss Grønland. Mengden drivis er noe som forandrer seg fra år til år, og måned til måned. Denne gangen hadde vi altså uflaks.

Dropper USA

Vi var riktignok forberedt på de stadige skiftende isforholdene og vi hadde derfor kontakt med shippingselskapet Eimskip. De kunne ha fraktet båten fra Reykjavik til Argentia i Canada. Dessverre hadde vi igjen uflaks, denne gangen med været. Vi ble liggende værfaste på Færøyene for lenge til å rekke skipet som skulle ta med båten. Vi har da blitt stående overfor nye valg.

Vi kan ta turen Island og si oss fornøyde, og så kjøre hjem igjen. Men hvor morsomt er det? Kjøre til Island bare for å si at man har kjørt dit? Vi er jo på tur så ingen av oss har spesielt lyst til å ta samme vei tilbake og se de samme stedene (dog, ikke at det er så mye variasjon ute på havet). Vi er inspirert av Magnus Andersen og hans vikingferd og vi er begge opptatt av vikingkulturen og sånn sett bortfaller en reise tilbake over Nordsjøen for følge norskekysten.

Følg trackingen og siste nyhetsoppdateringer fra ekspedisjonen

Wisky som plaster på såret

Da gjenstår vi med landene i vest altså Skottland og England i hovedsak. Vi vært heldige og møtt en rekke hyggelige mennesker så langt på turen. Blant annet møtte vi på noen trivelige nordmenn her i Torshavn som snakket varmt om Orknøyene, Hebridene og vestkysten av Storbritannia. Det var da vi begge tenkte at kanskje det var noe. Vårt ønske for turen er å sanke opplevelser med vår 28 fots turkamerat. Om det skjer i Europa eller i Nord-Amerika er ikke så kritisk. Synd er det jo alltid når ting ikke går helt som man har forutsett, men man kan ikke gjøre noe annet enn å gjøre det beste ut av det. Reise fra whiskydestilleri til whiskydestilleri fungerer greit som et plaster på såret.

Følg trackingen og siste nyhetsoppdateringer fra ekspedisjonen