En snor uppdagede perler

Vi har er i gang vår utforskning av Tyrifjorden, og startet med en tur opp Storelva til Hønefoss, og litt videre opp Randselva. Se bildespesial fra en av Norges ukjente elveparadiser for båtfolket.

Publisert

Storelva, mellom Hønefoss og Tyrifjorden har lenge vært forbeholdt de med lokal kunnskap, men siden høsten 2006 og våren 2007 har det skjedd mye med leva. Lokale krefter har merket av en båtled i den vakre elva. I alt ble det satt opp så mange som 60 påler for å vise vei for båtførere opp eller ned elva. Isen har etter hvert tatt noen av dem, og de er erstattet med bøyer. Men når man kjører i en slik elv, må man også være klar over at elva lever sitt eget liv, og at det ikke har vært mulig å merke alle hindre. Man må derfor passe på godt når man fører en båt i evla, og at man kjører etter forholdene og følger varsomt med. Gammelt tømmer som har ligget på bunnen siden fløtingens dager kan løsne og komme opp til overflaten.

Foruten vakker natur og et rikt fugleliv er det mange flotte bygninger som møter oss på turen opp Storelva, og når sola ligger lavt, slik den gjorde under vår ture, blir fargene sterke og det blir ekstra vakkert.

Vi skal i dag snakke med Terje Dalen som er aktiv i Stiftelsen Glatvedt Brygge, og vi kommer tilbake med mer om innsatsen stiftelsen har gjort for å ta elva tilbake og laget landets enste fossebrygge, der vann fra Begna og Randsfjorden møtes.

Powered by Labrador CMS