Elias - en helt for hele familien

Sørlandet har Kaptein Sabeltann og Kjuttaviga. Resten av landet har så definitivt fått Redningsskøyta Elias og fiskeværet Lunvik. Søndagsskituren ble byttet ut med kinomørket og mye popkorn. Det angret vi ikke på.

Publisert

Ta for all del med barna dine på filmen om Elias og Kongeskipet. Mine to seksåringer satt som tente lys i en og en halv time. Med så mye sukkerlake i blodet er det sjelden, og det sier vel alt om hvor engasjerende og spennende de synes denne helaftens spillefilmen var blitt. Historien om Elias er ikke lenger ny. Den lille redningsskøyta med den ydmyke og barnslige stemmen, i førstegangstjeneste i fiskeværet Lunvik, har varmet oss lenge som TV-serie. Og vi skjønner godt hvorfor serien om Redningsskøyta Elias ble nominert til Emmypris. Etter å ha tilbrakt søndagsettermiddagen med en seksåring på hver side, og Elias på filmlerretet foran oss, er ingen i tvil. Her har Norge og Redningsselskapet fått en HELT det er meget lett å kose seg med.

Filmen er spennende så det holder for de yngste, og underholdende for oss voksne. Du trenger ikke å være båt-gærn for å like denne filmen, men det hjelper. Mange båttyper og mennesketyper er klonet og mikset slik at du egentlig ikke vet hvem som er mest karikert. Selv ble vi vel litt lei oss for at journalistene igjen var fremstilt som om vi alle jobber i Se og Hør, og heter Melnæs til etternavn. De måtte selvfølgelig kjøre RIB. Men, vi får vel leve med karikaturene og klisjeene så lenge filmen ellers gir oss så mye.    

Det er ikke vanskelig å finne elementer fra storebror Walt Disney. De dramatiske undervannsscenene hvor hovedskuta Elias blir dratt ned av en kjempebleksprut, kjenner vi igjen fra både Nemo-filmene og historien om Ariel. Men det er jo unektelig noe eget når vi kjenner oss igjen i naturen og når omgivelsene er rotekte norske. Torghatten utenfor Brønnøysund, Håja ikke langt fra Sommarøya i Troms, Trollfjorden i Lofoten, alt satt inn i en geografisk fiksjon.

Elias og Kongeskipet er en storsatsing fra Dream-Works som kan bringe ny filmheder til produsenten John M. Jacobsen og ideskaperne. Det er i år 20 år siden samme Jacobsen produserte filmen Veiviseren og dro til Los Angeles for å hente hjem heder og ære med Norges første moderne actionfilm. Time will show! Kanskje historien kan gjenta seg. Vi gjør det jo sterkt i den animerte verden for tiden. Elias bør i hvert fall ha alle muligheter til å bli en verdenskjendis, selv om han er fra Lunvik. 

Powered by Labrador CMS