Navigasjon

Kartverket åpner for alle

Nå blir det mulig for alle privatpersoner å kjøpe tilgang til Kartverkets elektroniske sjøkart og tilsvarende oppdaterte kart fra hele verden.

Publisert Sist oppdatert

Kartverket har nærmere 1200 kontinuerlig oppdaterte norske elektroniske sjøkart (ENC) i sin kartdatabase. Disse har tidligere primært blitt solgt til kommersielle aktører, men gjøres nå lettere tilgjengelige sammen med 14 000 digitale sjøkart fra resten av verden.

Dette er et tilbud som tidligere har vært etterlyst av mange.

Kartene er ikke gratis, men i kombinasjon med programvare som OpenCPN eller SEAiq recreational kan vektorkart etter s57-standarden jobbe mot både vanlige datamaskiner (Mac/Win) og de fleste typer nettbrett. Gratisprogrammet OpenCPN kan for eksempel brukes sammen med radar og AIS.

 

Lav brukerterskel

– Brukerterskelen er lav og med ENC-er fra Kartverket kan du alltid være trygg på at du navigerer på det beste og mest oppdaterte kartgrunnlaget i norsk farvann, sier Hans Chr. Lauritzen i en pressemelding. Han er Kartverkets direktør for PRIMAR, et internasjonalt, elektronisk sjøkartsenter.

Norge følger dermed etter andre land som tidligere har valgt å åpne sine kartverk også for private, men i motsetning til land som Frankrike, Nederland og Tyskland skjer ikke salget fra det nasjonale kartverket.

Ifølge pressemeldingen skal kartene selges gjennom godkjente leverandører. Brukeren henter kun de kartene vedkommende har behov for, og tilgang kan kjøpes for perioder fra tre til tolv måneder. I denne perioden oppdateres kartene automatisk og uten ekstra kostnader. Tilbudet kan dermed passe ekstra godt for langveisfarende som kun trenger kart over bestemte områder for en begrenset tidsrom.

I land som USA er kartverkene gratis og også flere europeiske land gir brukerne gratis tilgang til deler av de nasjonale kartverkene. Bør også norske kart være gratis? Si din mening i kommentarfeltet under!

 

Powered by Labrador CMS