skjermbilde20180809kl.08.25.56
skjermbilde20180809kl.08.25.56

Varsler vindkast over 30 m/s

Sjeldent kraftig vind er ventet fredag. Det vil gi utfordringer for båtfolket. Folk anbefales å holde seg innendørs.

Publisert Sist oppdatert

Fra fredag formiddag lokalt kraftige vindkast mellom 20 og 25 m/s fra vest i indre strøk Østafjells, i fjellet periodevis vindkast over 30 m/s. Vinden øker først i Aust-Agder og Telemark, fra fredag ettermiddag i Buskerud, Oppland, Hedmark, Oslo og Akershus. Vinden minker i løpet av kvelden, først i Aust-Agder, Telemark, Oslo og Akershus, seint fredag kveld også i Buskerud, Oppland og Hedmark. Den sterkeste vinden ventes fredag ettermiddag, varsler yr.no.

Les: Meteorologens tips for vindvarsling

FÆRDER: Prognosene for Færder varsler vind opp mot 22 m/s, det kan gi vindkast i orkan styrke
FÆRDER: Prognosene for Færder varsler vind opp mot 22 m/s, det kan gi vindkast i orkan styrke

Fra alle kanter

Det mest voldsomme været vil være fredag ettermiddag, men også natt til fredag kan bli utfordrende. Det gjelder å finne en lun havn som gir beskyttelse fra flere kanter.

Det er et lavtrykk på vei i Nordsjøen. Det beveger seg nordover, inn i Skagerrak fredag. Det gjør at det blir en kraftig vinddreining når lavtrykket passerer. I kveld vil det være vind fra sydvest, men dreie mot øst, og nord øst i natt. Fredag morgen er den fra syd, og dreier mot vest utover ettermiddagen. Havnen som velges, må derfor gi beskyttelse mot vind fra alle kanter.

Les: – Kuling kan bety full storm i kastene

Ventet skader

– Gjenstander med store vindfang kan blåse over ende. Broer kan stenges, og det er fare for skade på bygninger og infrastruktur. Sterk vind kan lokalt påvirke transport. Fest alle løse gjenstander og unngå å bevege deg unødvendig utendørs, melder yr.

Vinden vil skape store utfordringer for bryggeanlegg og moringer. Det er ikke mange år siden at hele bryggeanlegget på Käringöen i Bohuslän løsnet i ett tilsvarende uvær.

Les om hva klimaendringene vil føre til for båtfolket: Mer Ekstremvær

Nils Melsom Kristensen
Nils Melsom Kristensen

Forvent mer vind

Når meteorologen snakker om vindstyrke i varslene, er det vanligvis  gjennomsnittet av vindstyrken over en periode på ti minutter, målt ti meter over bakken, det refereres til.  

For en seilbåt med vindmåleren i toppen av en tyve meter høy mast, må man legge på mellom 10 og 20 prosent  på denne hastigheten. Dette fordi vinden er sterkere høyt oppe i luften enn nærmere vannet.

Vindkast som er 1,5 ganger sterkere enn den varslede vinden, er ikke uvanlig. Hvis det er meldt 15 m/s, vil en båt med 20 meter høy mast kunne forvente en middelvind på 18 m/s, og vindkast opp mot 27 m/s. Ifølge det meteorologiske leksikonet Metlex, kan retning og styrke variere mye i løpet av kort tid. Det er derfor meteorologene benytter seg av gjennomsnittsverdier over ti minutter når vinden skal observeres og rapporteres. Dette kommer fram i vår artikkel i 6. 2012 med meteorolog Nils Melsom Kristensen.

Med disse dataene, så kan den meldte vinden på Færder Fyr på 22 m/s gi vindkast opp mot 33 m/s, eller 66 knop.

I begynnelsen av august 2009 var det en tilsvarende vær på Østlandet. LES: Bestiller ny moring

  

Powered by Labrador CMS