Eksperttips: Fiske etter sjøørret

Båtlivs ekspert Tom Sollie gir gode råd for fiskelykke.

Publisert

Tom Sollie har gjennom mange år svart på mange ekspertspørsmål fra lesere av Båtliv og Seilas. Foruten hans mange svar innen vedlikehold og praktiske tips har han også svart på noen spørsmål om fiske, da han også er formann i Norges Fritdids- og Småfiskerforbund. Et av de siste spørsmålene kommer fra Jonny Larsen som ønsker gode tips for fiske etter sjøørret etter båt:

Spørsmål Johnny Larsen:

Har du noen gode tips til hvordan jeg kan fiske sjøørret? Jeg har ikke lyst til å bruke garn. Jeg har fiskestang med vanlig snelle. Men hva skal jeg henge på? Hvilke farger liker sjøørreten? Skal jeg bruke sluk eller wobler? Hvor dypt og så videre? Jeg lurer vel egentlig også på hvor sakte jeg må kjøre. Jeg tar imot alle gode tips.

Johnny Larsen

Svar fra Tom Sollie:

I disse dager er det bra med sjøørret i Oslofjorden, hvor jeg holder til. Du kan fiske med stang fra båt ved å kaste, eller dorge med stang som sitter fast i en stangholder. Du kan  fiske etter sjøørret med en stang med to agn per person. Når du bruker båt, er det tillatt med to stenger, men bare ett agn per stang. Nå er det ikke lov til å fiske etter ørret med garn i sjøen, og det er heller ikke den samme opplevelsen. Sluk eller wobler kan brukes, alt etter som du føler det passer der og da. Det er viktig å ta hensyn til at når du bruker sluk og øker hastigheten på båten, vil sluken gå høyere i vannet. Det motsatte skjer ved bruk av wobler, den trekker du ned mot bunnen når du øker farten. Dorgehastigheten er ca 2-3 knop etter laks , sjøørret og makrell. På dagen når solen skinner er det best med mørk sluk eller wobler. På kvelden eller ved overskyet vær blir det motsatt. Da er det bedre med en lysere og blank sluk. Dybden avhenger av topografien. Kjører du langs en strand, må du ha sluken høyt i vannet. Anadrome fiskeslag liker seg best i de øvre vannlagene, men de kan også gå dypere for å finne mat.

Jeg bruker også fiskestang med vanlig snelle. Det er forskjellige regler, alt etter hvor i landet du bor.

Forøvrig kan du finne mer detaljerte regler ved å følge denne lenken.

Skitt fiske!

Tom

Har du flere spørsmål om fiske, eller andre områder innen båt, send dem gjerne til våre eksperter. Ekspertene finner du her. Trykk på linken til hver enkelt ekspert for å lese tidligere besvarte spørsmål.

Powered by Labrador CMS