Kvart million i bøter siden påske:

Dyrt for fiskesmuglerne

Strengere regler for hvor mye selvfanget fisk turister kan ta med over grensen koster nå smuglerne dyrt.

Publisert Sist oppdatert

De siste to månedene har Finnmark politidistrikt alene utstedt bøter på nær en halv million kroner for fiskesmugling. I ett enkeltbeslag ble ble én smugler ilagt hele 95 000 kroner i bot.

Utførselskvoten er 20 kilo for gjester ved registrerte turistfiskebedrifter og 10 kilo for alle andre. Turistfiskere som vil eksportere maksimalkvoten må kunne dokumentere at fisket har skjedd i regi av en registrert turistfiskebedrift.

Bøtesatsene for fiskesmugling ble nylig fordoblet til 200 kroner kiloet. 

Se Fiskeridirektoratets video om regler for fritids- og turistfiske i Norge.

– Vi håper jo at høyere bøtesatser skal virke preventivt, men foreløpig ser vi ikke at smuglingen går ned, sier seksjonsleder for påtalejurister Thomas Darell i Finnmark politidistrikt i en pressemelding.

Politiet sier at turistfiskerne stort sett kun tar med seg loinsen, altså den tykkeste delen av fileten. Dermed kastes trolig mesteparten av fisken. Dette er en enorm sløsing med ressurser, rund vekt av den beslaglagte fangsten i Finnmark tilsvarer trolig rundt ti tonn. 

Les også: Forbud mot torskefiske i sør

– Dette er fisk som tas fra ressursgrunnlaget til kysten og kystfiskere, og som ikke registreres som et ressursuttak. Vi tror at mørketallene er store, og ønsker derfor tips fra publikum dersom de ser turistfiskere som rigger seg med store frysebokser og det man nærmest kan kalle en profesjonell fiskeindustri, sier Thomas Darell.

Han ber om et tettere samarbeid med lokalbefolkning og lokalt næringsliv for å hindre at så store mengder fiskes ulovlig. Politiet vil også ansvarliggjøre useriøse utleiebedrifter, og ønsker tips dersom utleiebedrifter åpenbart tilrettelegger for storskalafiske. Dette kan faktisk være straffbar medvirkning til ulovlig utførsel.

Powered by Labrador CMS