ADVARER: Fagfolk insisterer på at oppblåsbare vester må sjekkes jevnlig om de skal fungere etter hensikten.
ADVARER: Fagfolk insisterer på at oppblåsbare vester må sjekkes jevnlig om de skal fungere etter hensikten.

Færre dødsulykker i Sverige enn Norge

I Sverige omkom kun 14 personer fra fritidsbåt i fjor, sammenlignet med 23 i Norge. Mobiltelefonen får noe av æren.

Publisert   Sist oppdatert

Med nesten dobbelt så mange innbyggere, har Sverige omtrent halvparten av antall dødsulykker med fritidsbåt sammenlignet med Norge. Svenskene har fått ned antallet dødsulykker fra over 100 årlig på 70-tallet til kun 14 i fjor, altså under en syvendedel av nivået for 50 år siden.

Mobiltelefon

Også i Sverige skjer de fleste ulykkene nærme land. To omkom i elv i Norrland. En mann og en kvinne døde i badeulykke der båten drev av. Fire falt mellom båt og brygge etter besøk i land, opplyste Lars-Göran Nyström fra Transport Styrelsen i Sverige.

Nyström trekker frem følgende forklaringer på den positive utviklingen i fjor: Vanntette mobiltelefoner, høy sikkerhetsbevissthet, effektiv sjøredningstjeneste, endrede alkoholvaner. Også fjorårets sommer med usedvanlig varmt vann, kan ha spilt en rolle.

Les også: Nedkjøling bak bak dødsfall på sjøen

Oppblåsbare vester

Nyström advarte mot oppblåsbare vester. I Norge er slike flyteplagg blitt svært populære etter påbudet om bruk av vest ble innført. Blant annet selger Redningsselskapet oppblåsbare vester på internett. Båtliv og vårt søstermagasin SEILmagasinet har flere ganger satt søkelys på problemene med slike vester.

Les også: Glad jeg lever og kan advare (for abonnenter)

Nyström påpekte også den høye risikoen med barn på baugen i høy fart. I Sverige vil de som kjører med barn på baugen bli stoppet av politiet i sommer. Regjeringen på den andre siden av Kjølen vurderer nå også 15 års grense for vannskutere.

 Les også: Det er lov til å bruke hue

Nødstige

Nyström trakk også fram viktigheten av gode sikkerhetsleidere (stiger) på båter og brygger. Svenskene har nøye spesifisert utformingen av leiderne, slik at våte og oppkavete folk skal kunne klare å komme seg opp av vannet med klærne på.

Les også: Nødstige kan redde liv

I Norge sto fall mellom båt og brygge står for en av fem dødsulykker i forbindelse med fritidsbåt i fjor, ifølge Statens Havarikommisjon for Transport.

I fjor druknet 102 personer i Norge, mens det kun var 23 dødsfall relatert til bruk av fritidsbåt. De aller fleste drukningsulykker her i landet skyldes fall fra land, viser statistikken.