Illustrasjonsfoto: Båtilv
Illustrasjonsfoto: Båtilv

Drukner ikke med åpen smekk

Det er en myte at folk som drukner har åpen buksesmekk, hevder Norsk Folkehjelp, som kritiserer kampanjen "Klar for sjøen".

Publisert

Torunn Gussgard i Norsk Folkehjelp mener kampanjen "Klar for sjøen" - der blant annet Redningsselskapet, Sjøfartsdirektoratet, Kongelig Norsk Båtforbund og Kongelig Norsk Seilforbund deltar - feilinformerer om drukning.

- Man kan få inntrykk av at fritidsbåtulykker er eneste årsak til drukningsulykker, noe som ikke stemmer. I 2005 druknet det totalt 110 personer, hvorav 97 menn, sier hun.

Hun sier at Norsk Folkehjelp er helt på linje med andre om at alkohol og båtføring ikke hører sammen, men vil likevel presisere følgende: 34 av de 110 drukningene i fjor var fritidsbåtulykker. For å sitere fra pressemeldingen fra Klar for sjøen ”minst 11” av disse 34 ”var beruset”. Ifølge de patologiske instituttene er mellom ¼ og 1/3 av de druknede påvirket av alkohol, men i hvor stor grad er vanskelig å si.

Etter å ha ført drukningsstatistikk i over 20 år, mener Norsk Folkehjelp å ha sett at dette med åpen buksesmekk er en myte. Myter har dessverre, spesielt for pårørende i dette tilfellet, en tendens til å leve. Fritidsbåtulykkene skjer ved for høy fart, man sklir, får et illebefinnende, skal ordne med motor eller redskap og tar overbalanse eller faller når man skal i land eller om bord, hevder Norsk Folkehjelp.

Powered by Labrador CMS