Dramatisk økning i assistanseoppdrag fra fritidsbåter

Assistansetallene fra Telenor Maritim Radio og Sjøassistanse for første kvartal 2007 har økt med over 300 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. 

Publisert

Det er spesielt utviklingen i antall assistanseoppdrag mot fritidsfartøy som viser en kraftig økning i årets 3 første måneder. Ved Tjøme Radio som dekker kysten fra Oslofjorden til Kristiansand er økningen på 325% sett i forhold til første kvartal i 2006. Totalt for hele landet er det en økning på 87% i antall henvendelser om assistanse fra fritidsfartøy i første kvartal.

-Normalt ser vi ikke så mye aktivitet blant fritidsbåtene de 3 første månedene i året, og at assistansestatistikken viser en slik dramatisk økning i denne perioden er en ny trend. Dersom tendensen fortetter utover i båtsesongen kan det gå mot rekordmange henvendelser om assistanse kommende sommer, sier direktør Ånund Haktorsen i Telenor Maritime Radio 

Dersom økningen i antall assistanseoppdrag i hovedsak er et uttrykk for generelt høyere aktivitet blant fritidsbåteiere så blir tolkningen av statistikken nødvendigvis mer nyansert. Direktør i Telenor Maritim Radio, Ånund Haktorson, påpeker at folk kjøper seg stadig mer komfortable båter som kan benyttes hele året og at båtsesongen dermed forlenges, i tillegg til at vi har hatt godt vær både tidlig og sent i sesongen.

-Vi gleder oss selvsagt over det gode været og at mange nå kan ta påskeferien til sjøs, sier Haktorson, og minner samtidig om at basiskunnskaper innen navigasjon og motorlære er avgjørende både for egen og andres sikkerhet til sjøs.

Telenor Maritim Radio anbefaler at man har VHF radio om bord, og minner om at kystradiostasjonene lytter på de maritime nødfrekvensene 24 timer i døgnet og formidler assistanse via tilgjengelige ressurser i området.

Med en VHF radio blir man også hørt av andre fartøy i et område på opptil 30 nautiske mil fra sin egen posisjon, og har dermed de beste forutsetningene for å få hjelp dersom ulykken er ute.

I 2006 ble telefonnummeret 120 tatt i bruk som et varslingsnummer for båtførere uten VHF, og dersom man ringer dette nummeret blir man satt i umiddelbar kontakt med nærmeste kystradiostasjon.

Powered by Labrador CMS