– Denne pyjamasen kan redde liv

Vidar Martinsen er ferdig med sin oppfinnelse; en pyjamas som både flyter og alarmerer om barnet skulle falle over bord når foreldrene sover.

Publisert

Oppfinner Vidar Martinsen presenterte sin oppfinnelse for tv-programmet Skaperen på TV2 i 2008. Han kom seg ikke til topps, men ga seg ikke av den grunn. Og nå er ideen virkelighet. Martinsen har ferdigutviklet en pyjamas som både flyter og har alarm. De første 300 pyjamasene er klare for salg, og nå håper han å finne forhandlere som fatter interesse for produktet. Han sier til Båtliv at han ønsket å lage noe som gjør at foreldrene både kan sove bedre, og at barnet raskt kan reddes om uhellet skulle være ute. Marerittet er at barnet krabber over bord mens foreldrene sover og aner fred og ingen fare.

Luftlunger

Pyjamasen har luftlunger som fylles opp med luft, avhengig av barnets vekt. Luftlungene skal ifølge oppfinneren snu ungen på ryggen, og seler holder den flytende pyjamasen på plass. På pyjamasen er en elektronisk sensor. Hvis den kommer i kontakt med vann, starter alarmen på mottakeren. Rekkevidden mellom sensoren og alarmen er 45 meter. På dagtid kan sensoren også festes på redningsvesten, og varsle hvis barnet faller i vannet eller er lenger vekk enn 45 meter. Om natten festes sensoren til pyjamasen. Martinsen opplyser at luftlungene er myke og skal være behagelig å sove med.

– Luften sirkulerer når barnet snur seg, forklarer Martinsen.

Testet

Martinsen er ikke i tvil om at det er behov for denne type alarm for småbarn i fritidsbåter.

– Som regel forbinder små barn bann med moro og lek, uten at de forstår at de kan drukne. Først fra sju-åtte-årsalderen begynner barn å få en forståelse for faren ved sjøen, og ut fra ut fra disse hensyn har Barn over bord-alarmen blitt konstruert og testet, sier Martinsen. Han sier at nattøyet er produsert i et pustende materiale som er sterkt og behagelig mot kroppen.

– Pyjamasen er testet hos Thelma som er autorisert til å teste redningsvester og flytedresser, med gode resultater. Men jeg vil understreke at dette ikke er en redningsvest, sier Martinsen.

Prisen er foreløpig noe usikkert, men pyjamas med flytelunger, sensor og mottaker vil trolig koste under 2000 kroner, etter hva Båtliv erfarer.

Powered by Labrador CMS