De uskrevne reglene

Enkelte skaper misnøye i båthavna  fordi de rett og slett ikke kan de uskrevne reglene om takt og tone på sjøen og i gjestehavnene.

Publisert

HOVEDBILDE: I en trang havn som Oscarsborg er det viktig å vise hensyn. Arkivbilder Båtliv/Havna.

Vi hadde for tre år siden en sak i Seilas og Båtliv basert på tilbakemeldinger fra våre lesere om hva de forventet av andre båteiere når de lå til havn eller var på vei ut og inn av havnen. Vi har plukket ut noen av hovedpunktene og klippet litt fra andre fora hvor stil og kotyme i gjestehavnen diskuteres.

Ti gyllene regler for et hyggelig havneopphold:

1 – Ikke rør andres fortøyninger, med mindre det dreier seg om en nødsituasjon.

2 – I organiserte gjestehavner er det som regel akseptert å legge seg utenpå hverandre hvis dette er eneste plass. Men også her er det høflig å spørre om lov hvis det er folk i båten. Hvis en båt har lagt ut fendere på yttersiden er dette et tegn på at du er velkommen. Legg deg uansett ikke utenpå en båt som er mye mindre enn din egen.

3–  Si fra til nabobåten utenpå din hvis du planlegger tidlig avgang dagen etter. Dette gir mulighet til å forhale fortøyningene i forkant. Samtidig bør du som legger deg utenpå en båt, innhente informajson fra båten(e) innenfor så raskt som mulig om hvor lenge de planlegger å ligge.

4 – Gå alltid over fordekket foran masten ved passering av andre båter på vei inn eller ut til egen båt.

5 – Unngå å spille høy musikk når du ligger i gjestehavn med andre båter rundt deg. Husk den uskrevne regelen om ro i havnen etter klokken 23:00. Vil dere sitte oppe lenger, bør dere gå ned i salongen eller dempe stemmebruk og musikk.

6 – Å tørke klær er en nødvendighet etter en lang og våt seilas. Det er derfor helt ok å tørke klær på rekka, ifølge flertallet.

7 – Har du barn om bord, vil de ofte ut og kjøre jolle når dere endelig ligger stille i havn. Husk at bråket fra en liten påhengsmotor kan være vel så irriterende som annen støy. Begrens derfor jollekjøringen i nærheten av nabobåtene.

8. – La ikke fortøyningen ligge og slenge på brygga, slik at andre kan snuble i den. 

9 – Ikke spill musikk så høyt at det høres utenfor cockpiten din. Naboene har muligens lyst til å ha det rolig, eller de har egen musikk.

10 – Vær postiv og serviceinnstilt overfor seilerne i havnen. Gi uoppfordret en hjelpende hånd der du ser det kan trengs.

Powered by Labrador CMS