Dagens julegavetips: Luke 23
Dagens julegavetips: Luke 23

Dagens julegavetips: Luke 23

Hver dag frem til jul plukker vi ut et maritimt julegavetips. Her er julegavetipset for luke 23.

Publisert

Ramsalte romaner og filmer: – Gi gode leseopplevelser som Jack Londons «Cruise of the Snark» i julegave, har en leser oppfordret. Men det finnes mer. Mye mer!

For den historisk interesserte er Patrick O'Brians fenomenale, 20-binds Aurbrey-Maturin-serie en perfekt gave. I skrivende stund selger www.tanum.no en engelsk utgave der de nesten 7000 sidene er samlet i fem tunge bøker. Pris: under en tusenlapp – et røverkjøp.

De 20 romanene leses helst på engelsk, men om det gammelmodige språket og alle sjømannsuttrykkene gir for mye tyggemotstand, har Oktober til nå gitt ut nesten halve serien i gode oversettelser.

O'Brian var inspirert av C.S. Foresters Hornblower-bøker. Disse underholdende, historiske romanene har ikke de samme litterære kvalitetene som O'Brians bøker, men bør også leses. Kun deler av Hornblower-sagaen er nyutgitt, men bøkene finnes hyppig på loppemarkeder, i bruktbutikker og hos antikvariater. Bøkene skal ikke være dyre, for seriene ble trykket i enorme opplag.

Vi slår også et slag for Jan de Hartogs «Hollands ære», som besynderlig nok slapp igjennom sensuren under krigen. Denne glemte, men svært spennende og velskrevne mursteinsromanen om nederlandsk slepebåtfart før 1. verdenskrig kan plukkes opp på antikvariater for under en hundrelapp. Og kanskje antikvariatet også har Nicholas Monsarrats legendariske «Farlig hav»? Se gjerne www.antikvariat.net

Både O'Brian og Forester er filmet. Du kan kjøpe «Master and Commander» med Russell Crowe på DVD, eller kanskje den påkostede, åttedelers ITV-serien om Hornblower med Ioan Gruffudd i hovedrollen er tingen? Sistnevnte er vist på TV i Norge, men tåler gjensyn. Prisen er i skrivende stund kun 199 kroner hos www.cdon.no

Sist, men ikke minst, må vi huske «Das Boot»! Wolfgang Petersens legendariske og ekstremt klaustrofobiske ubåt-saga har 30-årsjubileum i år og er fortsatt en av de beste sjøkrigsfilmene som noensinne er laget. «Das Boot» finnes i et mylder av utgaver. Mange fans sverger til den fem timer lange TV-serien, men den nye 2,5 timers «directors cut»-versjonen er kanskje mer håndterlig. BluRay-utgaven koster kun 149 kroner fra cdon.no

Båtlivs havneekspert Magne Klann lanserte tidligere i år «Havneboka Skagerrak». Her presenterer han alle sine favorittsteder og med kart og flyfoto. Ifølge vaskeseddelen er dette den eneste guideboken som behøves på en ferietur i områdene rundt Oslofjorden og Sørlandet, samt i Danmark og langs vestkysten av Sverige. Boken koster 279 kroner og kan for eksempel kjøpes via Båtlivs nettbutikk.

«Kysten – flora og fauna» av Kjetil Bevanger og Bror Jonsson er en liten klassiker, innbundet i solid mykplast og liten nok til å være med på de fleste turer. På 192 sider beskrives i alt 160 arter som er typiske for kystområdene i Norge. Boken er utgitt av Cappelen Damm og koster vel 200 kroner.

Powered by Labrador CMS