Dag 18: Moskus før Tromsø

Etappen fra Finnsnes til Tromsø er blant de korteste, men dagen er likevel full av opplevelser og nye inntrykk.

Publisert

Vi starter dagen med en reportasje hjemme hos Per Tore Fredriksen som har en stor Bremsneskrysser med aluminiumsoverbygg bak huset på Sørreisa. Med seg i prosjektet har han Morten Dalene. Sammen bestemte de seg for å bygge båt for første gang i 1991.

– Jeg hadde vel knapt nok tatt i en høvel da vi leste et båtblad og tok oss en pinne, og vi bestemte oss for å bygge en trebåt, forteller Fredriksen. Dagen etter tok de turen til en erfaren båtbygger og påbegynte det 5000 timer lange byggeprosjektet, og bygget parallelt hver sin trebåt. Vi kommer tilbake med en artikkel om deres siste byggeprosjekt.

Tretiden kaster vi loss, og begynner med å fylle diesel på Sørreisa, før vi setter kurs mot Tromsø der vi skal ha mannskapsbytte. Magne Klann fortsetter videre nordover, og er den eneste som er med på hele turen. Jørn Finsrud mønstrer av og Frode Pedersen mønstrer på. Turen fortsetter deretter med destinasjon Kirkenes som siste etappe.

På turen til Tromsø møter vi nye snødekte fjell. Vi er blitt tipset om at vi kan se moskus på Ryøya. Men et annet syn møter oss først. Spekkhoggerne er på vei nordover på denne tiden av året. Vi har ennå ikke sett dem, men utenfor er det store mengder måker. Ved nærmere øyesyn koker sjøen av sild. Ingen spekkhoggere er å se, men det er en opplevelse i seg selv å se måkene fange sild som koker under dem. Moskusen på Ryøya får vi også se, der den beiter inne blant noen trær, og viser seg i profil.

I Tromsø legger vi til i gjestehavna, nærmere tre timer etter at vi kastet loss fra Finnsnes. 

Powered by Labrador CMS