Havnnes,Troms

Bygda tyskerne sparte

Når du kommer til Havnnes handelssted i Lyngen, går du rett inn i den gamle kystkulturen.

Publisert

HOVEDBILDE: Den hvitmalte bygda beskrives flere steder som et av landets mest verdifulle handelssteder.

Hvert år lokkes ski- og båtturister til uforglemmelige turer i frisk og storslått natur på Uløya i Lyngen. De fleste gjør som oss og ankommer eller avslutter turen ved bryggene på Havnnes. Etter å ha blitt sluppet av med ski på bena på den andre siden av øya, har vi brukt dagen til å klatre opp de vel tusen meterne til topplatået på øya, fulgt løypene sørover, og blitt belønnet med en storslagen utforkjøring med panoramautsikt over Lyngsalpene på vår vei ned til de ventende båtene ved Havnnes brygge.

Om vinteren bor det et femtitalls personer i denne lille, idylliske øybygda, hvor familien Giæver har holdt liv i fiskeproduksjon og handel gjennom fem generasjoner. Helt siden Johannes Holmboe Giæver etablerte seg som handelsmann og dannet firmaet Johs. H. Giæver AS, har det vært drevet handel, produksjon og eksport av fiskeprodukter på stedet. I dag kan du også handle fiskeprodukter online via stedets hjemmeside.

Et slitt stykke papir med store bokstaver i sort tusj midt på veggen gjør ekstra inntrykk. «daher nicht zerstören!» vekker til live motstridende følelser, selv for undertegnende, som kun kjenner til herjingene under den andre verdenskrig i Nord-Norge gjennom min fars beskrivelser av sin barndom i Tromsø på 1940-tallet.

Handelsstedet var nemlig ett av ytterst få som tyskerne ikke hadde hjerte til å brenne under evakueringen høsten 1944. Mens de andre husene på øya ble brent, fant man ved hjemkomsten i mai 1945 plakater med beskjed på tysk om at dette stedet ikke skulle brennes, da det hadde kunstnerisk verdi: «Künstlerisch wertvoll – daher nicht zerstören!», sto det skrevet med tusj på cellulosepapp, som var krisetidens kraftfôr.

Les mer om Havnnes i Båtliv 9, som er i salg fra neste uke.

Powered by Labrador CMS