Ønsker velkommen til Hurum trebåtfestival

Over hundre trebåter ventes til den nye storfestivalen for trebåtbåtfolket; Hurum trebåtfestival i Sætre havn 4.-7. juni.

Publisert Sist oppdatert

Hovedbilde: Huringene Peter Ennals i KTK og havnesjef i Hurum Ann Kristin Hagby Røisland i Holmsbupram på stranden i Sætre, som blir festivalområde om en drøy måned. foto: Linn Hansen.

Sætre, Hurum:

Blant de inviterte foreningene er Classic motorboat (CMB), Norsk motorskøyteklubb, Klassisk treseilerklubb  (KTK) og Seilskøyteklubben Colin Archer (SSCA)

Trebåteiere som deltar med båter betaler kr 300 for å ha båten liggende i havnen hele helgen, inkludert adgang til festivalen.

–Vi venter rundt 25 skøyer, 25 klassiske motorbåter og 25 klassiske seilbåter, forteller Peter Ennals, initiativtaker til Hurum trebåtfestival i Sætre. Han understreker at festivalen skal være på båtenes premisser, og da naturlig nok med båten i fokus. Bakgrunnen for festivalen er et ønske om en faglig og sosial helg for kystkulturen og tradisjonsbåtene  i Oslofjorden.

180 meter festivalbrygge

I forbindelse med festivalen legges det ut en brygge på 180 meter, som blir liggende resten av sommeren som gjestebrygge.

– Det er Bjørn Bakke og Frognerkilens båtforening som donerer sin betongbrugge fra 1965 ti Hurum, forteller havnesjef i Hurum havner, Ann Kristin Hagby Røisland.

Den nye store gjestebryggen vil ligge rett utfor det det gamle hvite trehuset Malersvennenes feriehjem i Sætre. Dette vil også være basen for trebåtfestivalen og båteierne som deltar.

Hurum kommune har nylig kjøpt den tidligere private eiendommen, som nå vil utvikles til gjestehavn. I tillegg vil  stranden på nordsiden av Losen og Sætre marina forlenges helt til Malersvennenes hjem.

Denne nye stranden vil åpnes av ordfører Monica Vee Bratlie fredag under festivalåpningen.

Fredag kveld blir det storskalldyrsaften på området, mens lørdagen er satt av til og sosial samling med grilling for hele familien.

FESTIVALOMRÅDE: Stranden vil forelenges til det hvite huset bak til venstre. Her kommer også festivalbryggen ut.

Frir til snekkene

90 prosent av trebåtene befinner seg i Oslofjorden, så Sætre ligger strategisk plassert i forhold il å samle trebåtene til en felles festivalhelg. For dem som synes Risør trebåtfestival blir for langt å seile til midt i ferien, er vil Hurums festival være et alternativ. 

– VI tilpasser også Færderseilasen ved å holde festivalen en uke tidligere, sier Ennals.som har en ønskedrøm om å samle flest mulig tresnekker denne helgen.

– Tresnekkene har ikke noen forening, slik som CMB, KTK og SSC, og kanskje denne helgen også kan være en motivator for snekkefolket til å samles?

Utfordringen med trebåter er at de krever tid og vedlikehold, og en felles helg vil kunne bygge opp om tresnekkefolkets unike og hyggelig miljø, mener Ennals.

Noen «landbaserte» attraksjoner blir det dog, i form av en samling skinnende veteranbiler.

–Vi tenker at dette kan fungerer bra sammen med skinne de trebåter, ettersom både gamle biler og båter  har et nostalgisk preg over seg når de er velholdte og skinner.

Regattaer med årer og seil

Det legges opp til flere regattaer under festivalen, med seilaser alle tre dagene for de klassiske treseilerne, og skøyteregatta lørdag. Torsdagen før åpningen inviteres det til uhøytidelig næringslivsregatta, der deltakerne blir fordelt over båter som arrangøren stiller med.

– Det er bare å melde seg på, så finner vi plass til alle i en aller annen båt. Hvem man kommer sammen med vet man ikke , så dette er en Dette er en super måte å mingle på, understreker Ennals .

Holmsbuprammen står i særstilling, da den har lange tradisjoner i Hurum, det det legges også opp til roregattaer med andre farkoster.

– Vi arrangerer også roregatta i flere av trebåtklassene, der folk kan ta med egen båt og stille med den i åpen klasse. Dette betyr at det er mulig for folk langveisfra å ta med båten eller prammen på hengeren og delta her. Hardanger fartøyvernsenter har allerede varslet at de kommer med noen båter.

Solid støtte fra kommunen

Hurum kommune stiller seg veldig positive til arrangementet, og samtlige politiske har gitt  sin støtte.

Kommunen har bidratt med 350.000 kr i støtte.

– Dette er identisk med beløpet det ble søkt om, forteller en glad Ennals. Prosjektet Hurum 2020 har i tillegg gitt kr 100.000, og Buskerud fylkeskommune har bidratt med kr 50.000. Men vi vil gjerne har enda flere aktører med oss, sier Ennals.

– Grunnen til at Trebåtfestivalen har blitt så godt mottatt i Hurum er nok at den appellerer til noe historisk, samtidig som det engasjerer hele familien. Trebåter er solid håndverk, og med både Peter Ennals og leder i Seilskøyteklubben Colin Archer, Tor Erling Gransæther, boende et steinkast fra Sætre havn, er trebåtkulturen godt forankret og representert i kystkommunen på vestsiden av Oslofjorden.

Alternativ til Son

De 180 meter lange festivalbrygga vil bli liggende  sesongen i Sætre, og dermed gi plass til mange flere båtturister enn det Sætre kan ta i mot i dag på bryggen til Sætre marina.

Med marinaen, kiosken, «bystranden», bakeriet, sykkelutleie, nærsenteret, og ikke minst Losen restaurant beliggende rett ved havnen er hurumbygda et godt tilbud til båtturistene.

– Vi har dessuten en vakker skjærgård med mange naturhavner mellom Sætre og vestsiden av Håøya. I tillegg er det kort vei til populære Sandspollen. Ved å vise oss frem og forbedre tilgang for båtturister vil Sætre være en flott alternativ til Son, som i dag brukes som  «transitthavn» for båter på vei ut og inn av Oslofjorden, mener havnesjef i Hurum havner, Ann Kristin Hagby Røisland.

Havnesjefen mener mange rett og slett ikke vet om Sætre og muligheten i havnen her. Hun nevner baker Tom Lünenschloss og bakeriet han "Kaker og sånt" , som holder til 100 meter fra havnen. Den anonyme fasaden på bygget skjuler et svært fargerikt og innbydende lite bakeri, med nydelige ferske bakevarer.

Innehaver Tom Lünenschloss forteller at de holder åpent håpent 08-1630, og fra 17. mai også på søndager.

VIDEO: Havnesjef Ann Kristin Hagby Røisland ror, mens festivalsjef Peter Ennals forteller om festivalen.

Hurum trebåtfestival byr på følgende aktiviteter:

Serie med regattaer for KTK, med seilaser alle tre dagene

Skøyteregatta lørdag

Motorbåtrebus rundt øyene/motorbåtparade

Roregatta i flere trebåtklasser

Minesveiperen "Alta"

Sjørøvertokt for barna

Aktivitetspark for barna

Øltelt/afterseil

Salgsbrygge for båter til salgs

Kulturelle innslag

Svømmestafett

FERSK BAKST I HAVNEN: Tom Lünenschloss holder åpent 08-1630, syv dager i uken fra 17.mai.
SÆTRE: Festivalbryggen kommer til høyre i bildet. Foto: Magne Klann.
Invitasjon til festivalen, signert Peter Ennals.
EGEN PRAM: Havnesjefen i Hurum stiller med sin egen Holmsbupram.