Bosch PFS 5000E

Bunnstoffing på rekordtid

Bosch har lansert et nytt sprøytemalesystem. Vi testen det under båten.

Publisert

Bosch PFS 5000E er laget for å male hjemme, og ikke for å male båten, men vi tok allikevel en test. Produktet minner om en støvsuger, men i stede for å suge inn luft, så blåser den luften ut. Den består av to enheter, en blåsedel, og en malesprøyte del. Mellom disse delene er det en lang luftslange.

Justering må til

Systemet har en del innstillinger. Du kan justere mengden luft, og mengden maling. Du kan også justere dysen, som avgjør hvordan strålen blir spredt. Selve malingen helles over i et spann, som rommer ca en liter. Vi satt i gang uten å finlese manualen. Det ble litt mye maling, og litt lite luft, og første boksen var tom på noen få minutter. Det rant ikke, men laget ble vel tykt.

Går veldig fort

Selve sprayingen går ekstremt fort, og presisjonen er også overraskende bra. Det gjelder å holde jevne bevegelser med sprøyta. Plutselig var det gøy å stoffe båten. Pent ble det også, men det kunne nok blitt enda penere med litt mer trening. Vi brukte selvpolerende bunnstoff av typen Soromap AF2. Den inneholder teflon, og skal gi ekstra glatt bunn. Bunnstoffet har samme konsistens som andre selvpolerende typer. Litt tykkere enn vanlig maling, men det gikk bra. Vi brukte litt mer bunnstoff enn forventet, ca 6,5 liter på en Hanse 430. Utfordringen er å få lagt en jevnt strøk hele veien.

Funker det?

Ja, det funker, men jeg vill ikke anbefale den for bunnstoff. Det er gøy å sprøyte båten, men det betaler seg når sprøyta skal renses. Sprøyting krever også en del forarbeide. Vi la en plaststripe på skroget for å ikke søle, og tok øverste biten med rulle for å ikke få maling på skroget, men allikevel var det ørsmå malingsdråper vi måtte tørke av. Sprøyten liker heller ikke å peke oppover, så det er best å male horisontalt. Den er nok derfor mer egnet for et seilbåtskrog enn en motorbåt. Når vi malte var det et lite trekk i luften. Det gikk greit. Hadde de blåst mer, så kunne ikke malingen blitt gjennomført.

Best i hjemmet

De raskeste båtene vil gjerne ha sprøytet på bunnstoffet. Da en Bosch PFS 5000E et billig alternativ. Jo større båt du har, jo større grunn er det å bruke et slikt verktøy. Har du store malerjobber i huset, så er valget enkelt. Er malingen også vannbasert, så blir alt langt greiere. Bosch PFS 5000E koster ca 1700 kroner. Den finnes også i en mindre utgave.

KOMPRESSOR: Sprøyte består av to deler, og minner om en støvsuger.

Powered by Labrador CMS