Test av bunnstoff

Ren og hvit under vann

I løpet av 2017-sesongen har vi testet fire ulike hvite bunnstoff. Vi testet de to dyre og kobberfrie variantene Seajet 038 og Jotun NonStop Supreme mot vanlig NonStop samt Biltemas eget bunnstoff. De dyreste er best, men den billigste overrasket positivt.

Publisert Sist oppdatert

Mørkt bunnstoff er bedre hvitt er en vedtatt oppfatning blant båtfolk, men forskjellen er ikke så stor viser vår test. Groe synes bedre på hvitt, og det gjør det enklere å følge med på hvordan skroget gror i løpet av sesongen. Man ser fort hvor skroget trenger en skrubb, om farten synker på grunn av groe.

Mørkt bunnstoff er mer effektivt enn hvitt, bekrefter bunnstoffeksperten Tonje Norby. Hun leder forskning og utviklingsavdelingen innen feltet hos Jotun.

– For å lage hvitt bunnstoff, må man bruke andre aktive virkestoffer enn kobberoksid som har en mørk rød-lilla farge. Man kan bruke en annen kobberforbindelse, kobberthiocyanat, som har en offwhite farge og er litt mindre effektiv mot begroing, eller man kan bruke andre biocider og lage et kobberfritt bunnstoff. Kobberoksid er mer effektiv enn kobberthiocyanat, forklarer Norby.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS