Sol og sei i Vesterålen

I Vesterålen koker havet av fisk. Vi har 15 småsei om bord i løpet av fem minutter, og får et uforglemmelig måltid på Skagakaia.

Publisert

Foto: Makrellen koker ved Skagen i Vesterålen

 – Fiskeutstyret er laget sørpå. Det duger ikke, sier Per Lamark før vi kaster loss fra Skagakaia i Bø i Vesterålen. I sør tårner Lofotfjellene med snødekte og taggete topper. I vest skyter Gaukværøy mot himmelen som en kirkespir. Havet er dovent og glitrende med små krusninger under en høy og blå himmel.

Vinje Båthavn

Båtliv er på tur i en åpen trepram med pensjonisten Per Lamark for å se Vinje båthavn og holmene utenfor Skagen i Bø i Vesterålen. Bakpå den gamle prammen fra Risør henger en 30 år gammel Johnsen påhengsmotor, som starter på første drag. Rundt ørene på oss suser måker, tjeld, terner, skarv og lundefugl, mens noen  ender – som Per kaller fiskeender – tar løpefart bortover vannflaten. Med ett ser vi at vannet bobler og syder noen hundre meter fra båten. Er det grunne? Er det strømvirvel? Nei, det er fisk. Vannet koker og fisken blinker i sola. Det er makrell!

Småsei

– Sånt spiser vi ikke her, sier Per, og slipper ut rikelig med snøre på dorgen. Dermed går sluket under makrellen og ned til småseien, som holder til litt dypere ned i sjøen. Den lar seg ikke be to ganger. I løpet av fem minutter er bøtta full. 15 fisk i alt, som vi sløyer umiddelbart.

– Seien biter nå på alt, filosoferer Per om fiskeutstyret og den bitevillige fisken. Han forteller samtidig at hans far elsket fersk småsei med øl, akevitt og flatbrød til. Mindre enn en time senere har Lone Lamark, Pers datter og innehaver av trivelige Skagakai pensjonat, kokt småseien med lever til et nydelig fiskemåltid akkompagnert av nettopp nypoteter, flatbrød, øl og akevitt. Og ennå henger solen høyt på himmelen i vest. Bedre blir det ikke. Velbekomme der sørpå!

Powered by Labrador CMS