Fra motor til seil

De har hatt motorbåt i 13 år, alt fra små til store snekker. I fjor var det på tide å konvertere. Ungene var fløyet, og nå ønsket ekteparet Hellum og Marschhäuser ny vind i seilene.

Publisert

Egentlig hadde de tenkt på seilbåt i et par år før de endelig slo til på en nesten ny Jeanneau 36. Ingen av de to har særlig seilerfaring fra før, men de elsker å være på sjøen. 13 år i diverse snekker har gitt dem mye erfaring i mindre båter, men begge er skjønt enige om at dette er noe helt annet. Utfordringene med mye og store seil, tauverk satt i system, ord og utrykk for hver lille ting og grep om bord, gjør at seilblader og bøker er hardcore lesestoff på sengen. Nå skal de praktisere teorien fra en lang vinter med leselysene på.

Turen startet sist søndag i hjemmehavnen på Hovedøya. Første dag gikk til Oscarsborg hvor de møtte flere vennebåter. Litt av greia er nemlig at dette skal være både fritt og sosialt. De benytter seg av alle moderne elektroniske hjelpemidler for å holde kontakt med alle vennebåtene som plasker rundt fra Oslo til Gøteborg i sommer. Noen er motorbåtfolk og noen seiler. Noen med barn og noen uten.

-Det er jo viktig å være sosial for det om man har fått seg seilbåt. Vi bruker Facebook og VHF for å holde kontakten med venner når vi er ute, sier Gry Hellum.

I går kveld kom de frem til Strømstad etter en tøff seilas på 11 timer med mye kryssing.

-Vi tar det litt som læring vi, derfor blir det mer kryss enn det som strengt tatt var nødvendig, sier Børge Marschhäuser.

Ekteparet innrømmer gjerne at de går litt i den klassiske fella om at far styrer og mor løper på dekk, men et langt samliv og jobb som terapeuter gjør at livet om bord leves ganske så pragmatisk. De kaller det selv en gedigen øvelse i familiekommunikasjon.

-Æ har vel sagt hopp nån ganga, men tar mæ fort i  det, sier lørenskogtrønderen Børge med en unnskyldende mine til sin kone.

Etter et døgns hvile setter de seil sørover mot Fjellbacka og Hunnebostrand. Vi forsøker oss med en forsiktig anbefaling av Soten kanalen og Marstrand som to nye reisemål for de to ferske seilerne. Begge nikker samtykkende, og det kommer frem at Gry er den som ønsker å komme lengst mulig dette året. Går det bra vurderer de til og med en tur over til Danmark i sin andre sesong i båten, men først må de innom Koster. Der har de vært i alle årene med motorbåten og vil ikke bryte tradisjonen.

-Vi må ha litt kulturelt påfyll også. Derfor velger vi steder som har noe å tilby i land. Koster er et av disse stedene. Gallerier, musikk og god mat gjør oss til landkrabber i et døgn eller to, sier paret.

De har også funnet ut at seiling er fremtiden.

-Miljøaspektet var med å bestemte valget vårt om å gå over til seilbåt. At mange mener vi har kjøpt oss stor og dyr båt lever vi godt med, de bør heller se på dette som vår fritidsbolig. Ingen ville reagert om vi hadde brukt mange flere penger på en hytte ved sjøen. Noen har fortsatt sterke meninger om oss båtfolket, sier Gry Hellum.     

Powered by Labrador CMS