Båtliv prøver Raymarines nye G-serie

En 63-fots Bertram er av de første båtene i Europa som har fått montert Raymarines nye G-serie. Båtliv har vært om bord og prøvd nykommeren.

Publisert

Den høyteknologiske 63-foteren er i Rapallo i Italia og Raymarines nye G-serie presenteres for båtjournalister i Europa. Denne uken var Båtliv om bord og fikk demonstrert teknologien.

Raskere

Det første vi får se når vi kommer om bord er den store plasmaskjermen i salongen. I hendene har Maurizio Pedone den trådløse kontrollenheten som hører til G-serien. Noe av det første som overrakser oss er hvor kjapt systemet fungerer. Det finnes knapt registrerbar ventetid når man endrer kartutsnittet. Vi får prøve og zoomer inn mange nivåer raskt uten at vi opplever forsinkelser. Prosessoren fra G-serien skal være hele 13 ganger raskere enn sin forgjenger. Selve prosessorenheten har fått en harddisk på 40 gigabyte. Nytt med G-serien er at prosessoren (GPM 400) nå er separert fra skjermen. På flybridgen er det spart lite på teknologien. Der står tre17-tommers skjermer ved siden av hverandre, alle med hver sin prosessorenhet, men med en kontrollenhet som brukes på alle tre.

Knapper med farger

Man skulle tro at det blir en forvirrende å holde kontroll over tre skjermer (plasmaskjermen viser samme informasjon som en av de tre). Dette er løst med et LCD-display til venstre på kontrollenheten som viser hvilke skjerm du betjener. Med et tastetrykk skifter vi mellom skjermene.

Fra tidligere serier fra Raymarine er sikkert mange blitt vant med knappene under skjermen. Her har det vært slik at skjermen dynamisk har vist hva slags funksjon hver enkelt knapp har. Det vil si at etter hvert som du trykker deg fram, endrer knappen funksjon. Hva slags funksjon den har presenteres på skjermen, rett over knappen. På G-serien er disse knappene under skjermen borte. Dette har fornuftig nok gitt mer skjermplass. På kontrollen har disse dynamiske knappene fått hver sin farge, og den samme fargen vises på skjermen. Dermed har Raymarine videreført denne brukerfunksjonaliteten.

Hele verden i en disk

Helt forut på flybridgen er et lukket rom. Vi titter inn, og der står en hovedboks for hver av de tre skjermene. Hver av dem med harddisk. På harddisken ligger sjøkart for hele verden.

Når vi kjøper plotteren i Europa får vi med Platinumkartet for hele kontinentet. Det vil si at du blant annet får tredimensjonale kart. Og skal du til ukjente farvann utenfor Europa er harddisken lagret med Gold-serien for resten av verden. Alt dette følger med når man kjøper plotteren.

Første solgt i Norge

Den første forsendingen av G-serien er allerede ankommet Norge.

– En enhet er allerede solgt, sier Hans-Christian Grande i Bellamarin AS.

I Båtliv nummer 1 som er løssalg fra 24. januar kan du lese mer om den nye G-serien.

Powered by Labrador CMS