Båten vil ikke trutne, men her er løsningen

Trebåten vil knapt nok trutne, men Båtlivs ekspert innen båtbygging vet råd. Les hvordan du luser båten.

Publisert

En leser skriver at han har en klinket robåt som er i god stand, men med sprekker i undervannskroget. Han skriver at noen av sprekkene trutner etter en dag og to, mens noen er så store at det tar en ukes tid før båten blir tett.

– Hva kan jeg gjøre med disse sprekkene, spør leseren.

Ekspert innen båtbygging, Tor Kristian Torsvik hos Sollerud Båtbyggeri & Slipp har noen gode råd til leseren:

«Jeg vil anbefale deg å luse sprekkene som er større enn 3-4 millimeter. Når man luser bruker man en fres eller en sag (avhenger litt av bredden på sprekken) og freser seg 2/3 gjennom bordgangen. Man må frese vekk nok til at man får frisk ved på begge sider av sprekken. Sørg for å få med deg hele sprekken i lengderetning også.  Båten må være tørr når man gjør dette.

Når man har frest ”vekk” sprekkene tilpasser man luselister til sporene man har frest opp. Lag listene litt for høye, så de stikker litt utenfor bordgangen. Luselistene kan du lime med epoxy. Man bør smøre to tynne strøk på alle limflatene og la dette trekke godt inn, før man smører litt tykkere lim (for eksempel  epoxy med litt bomullsfiber i) . Når man har banket inn lusa, renser man innvendig for overflødig lim som tyter ut av sprekken. Når limet har herda, høvler og pusser man over lista så den er på høyde med bordgangen.

Hvis lusa ikke vil sitte fast i sprekken mens limet herder, kan man feste den med ett par små stifter.

De små sprekkene som trutner ganske fort vil jeg anbefale å smøre med farm eller fåretalg. Farm og fåretalg forblir mykt og blir presset ut når bordgangen trutner. Ellers er maskeringstape på utsiden over sprekken også et tips. Den tetter godt, men lar bordene trutne også.»

Tor Kristian Torsvik har svart på flere spørsmål angående båtbygging, som sliping og lakking, restaurering av glassfiberskrog, skjoldet treverk og om å legge ny nating. Har du andre spørsmål om båtbygging, send gjerne Tor Kristian spørsmål.

Ellers er det eksperter innen vedlikehold og praktiske tips, navigasjon og sjømannskap, elektronikk, motor og båtkjøring og juss som svarer på aktuelle spørsmål. Send inn ditt spørsmål hvis det er noe du lurer på.

Powered by Labrador CMS