Båteksport på tomgang

Eksporten av norske fritidsbåter sank med 19,6 prosent i fjor til 210 millioner kroner.

Publisert

Totalt ble det i eksportert fritidsbåter for 210 millioner kroner i fjor, ned fra 262 millioner kroner i 2010.

Antall båter dalte med 22 prosent fra 1275 båter i 2010 til 994 båter i 2011.  Men fra store messer som Boot i Düsseldorf og London Boat Show i England kommer tegn som tyder på at det lysner i 2012, melder Norboat. 

–    Vi trodde bunnen var nådd i Europa i 2010, men vi tok nok litt feil.  Båtbransjen er svært så syklisk og det er fremdeles stor uro i de Europeiske markedene.  Men nå tror vi faktisk bunnen er nådd både i Europa og i Norge. Det er mange tegn og signaler som tyder på at fallet i det minste har flatet ut, selv om vi ikke har tro på noen stor oppgang i båtmarkedene, sier adm. Direktør Erlend Prytz i båtbransjeforbundet NORBOAT.   

Sverige

Til Sverige, Frankrike og Spania økte eksporten i fjor, men når det gjelder båt går handelsbalansen kraftig i minus. Vi importerte i fjor fritidsbåter for 1,6 milliarder kroner, mens vi eksporterte for 210 millioner kroner. Med andre ord 1,4 milliarder i minus.

–    Vi har en oppgang i Sverige i 2011 også, sier markedssjef i Askeladden Boats Leif Bergaas.  Godt støttet av meget dyktige forhandlere har vi hatt økning, vi selger våre mange av våre nye daycruisere, men også helårsbåtene i vår P-serie selger bra, avslutter Bergaas. 

Europa

Det er mange vårtegn som tyder på at Europa er på vei ut av krisen. Riktignok falt eksporten til mange land i 2011, men rapporter fra flere messer som har vært arrangert så langt i år tyder på at salget er bedre enn i fjor.

– Vi opplevde BOOT som en positiv messe i år, blant annet solgte vi en 37 foter til Holland og våre erfaringer fra Tyskland, Nederland og ikke minst Danmark, er at vi får en liten vekst i år, sier daglig leder i Marex, Stian Wesøy. 

Powered by Labrador CMS