Båt uten begrensninger

Spesialbygd MOB-båt fra robuste Norsafe, proppet med all tenkelig elektronikk og to vannjetmotorer. Dette er ingen forsvarshemlighet, men den nye redningsbåten til Røde Kors på Tjøme. Se bilder og video.

Publisert

Ved brygga til Røde Kors på Tjøme ligger deres nye stolthet, en ombygd Norsafe 850 twin. Opprinnelig er dette en enkelt utrustet båt med 2x160 hk innenbords diesel. Denne har 2x315 hk diesel, som har gitt det frivillige hjelpekorpset et lite hk-avgiftssjokk, og har fått et enkelt overbygg. Enkelt vil si at den ikke er lukket, men er åpen på sidene og akter.

Overbygget er nødvendig for å få plass til all elektronikken. Her er det radar, GPS, satellittkompass(båtens retning vises selv om den ligger stille), flere lyskastere, blålys, et par VHF-antenner og utstyr for å peile inn eventuelle nødanrop. Alt dette styres og kontrolleres fra konsollen hvor vi også finner enda litt mer, som for eksempel autopilot.

Noe av det som blir mest uvant fra propell til vannjet er svingegenskapene. Det er ikke mulig å bremse ned og samtidig gjøre en brå unnamanøver. I fart derimot er svingegenskapene det råeste vi har prøvd. Legger vi oss på 2000 omdreininger og svinger krapt 180 grader er vi fortsatt i linje  kjølevannet vi nettopp lagde. Med maks turtall kjenner vi G-kreftene. Båten ligger godt i vannet, og enses ikke en eneste bekymrende tanke i den brutale svingen.

Finmanøvreringen er noe av det råeste med to vannjetmotorer. Vi skal ærlig innrømme at undertegnede aldri har prøvd dobbel vannjetmotor før, men med en leksjon med Jan Øystein Jacobsen sitter vi igjen med en stor begeistring over manøvrerbarheten. Eksempelvis kan vi forflytte oss sidelengs. Slik manøvrering krever en god del trening for å mestre 100 prosent.

Les hele saken i Båtliv nummer 3 som nå er i salg.

Powered by Labrador CMS