SURFING: Anno 1938.
SURFING: Anno 1938.

Båt-action anno 1938

VIDEO: I dag florerer det filmklipp med halsbrekkende båtstunt. Her er et klipp fra 1938 med roere som kunne blitt en slager på sosiale medier i moderne tider.

Publisert Sist oppdatert

Den gang var det ikke actionkameraer eller droner, men det var like fullt tilfeller av action. Videoklippet under viser surf boat, altså en båt beregnet på surfing. Dette er en aktivitet som også bedrives i dag, men med noe mer moderne båter. Denne båttypen er rundkjølet og designet for at den lett skal surfe på bølgene. Om bord er det fire roere og en som står til rors. Egentlig ble disse båtene i sin tid utviklet for fiskere og fangstmenn. På 1800-tallet ble denne type båt tatt i bruk av australske livreddere. En gjennomsnitts surfebåt er 22 fot lang, og en halvannen meter i bredde. Når denne sporten utøves skal mannskapet ro ut til en bøye 275 meter ute, for så å surfe seg tilbake på en utvalgt bøye. De to nasjonene som har dominert i denne sporten er New Zealand og Australia.

En ikke så ulik sport er i dag kajakksurfing, som ved første øyekast nesten kan ligne på elvekajakker som vi kjenner bedre til, bortsett fra at man her sitter oppe på kajakken, og man finner passende bølger for å surfe seg inn mot land med.  Slektskapet blir vel da heller ikke så ulikt vanlig bølgesurfing.

 Se video:

Surf Boat '38 from ENCYCLOPEDIA of SURFING videos on Vimeo.

Powered by Labrador CMS