Bredbånd på VHFen

Telenor er først i verden til å tilby datakommunikasjon via VHFen. System ble ferdig i nå i mai, to måneder tidligere enn planlagt.

Publisert

Systemet blir markedsført mot proffesjonelle brukere men det er ikke noe i veien for at systemet også kan kjøpes av fritidsbåter forteller Jo Eirik Vee i Sjøassistanse til Seilas.

Stor rekkevidde

Rekkevidden er hele 70 nm og det er også bygd ut noen basestasjoner på offshoreinstallasjoner. Svakheten er at systemet foreløpig kun er i Norge. Det er derfor ikke egnet for langturseilere eller kystseilere som liker Sverige eller Danmark best.

To hastigeheter

Telenor gjennom maritime radio tilbyr to tjenester. Den billigste heter smalbåndsradio og har en datakapasitet på 21 kb/sek. Det tilsvarer omtrent farten på modemet du hadde da internet kom på midten av 90-tallet. Farten er grei for e-post og mye bedre enn data via Iridium sattelitttelefoner. Bredbåndradioen harm ye mer kraft. Da får du en fart på 133 kb/sek, bedre enn doble ISDN linjer, og nesten like bra som 3G mobiltelefon for å laste ned, men bedre for å laste opp.


For dyrt

Jo Eirik Vee  forteller at kostnader på utstyret ligger på ca. 20.000.- for smalbåndsradioen og ca. 40.000.- for bredbåndsradioen, gjennomsnittlig månedspris for bruk ligger på rundt 1500.- alt etter hvilke tjenester kunden skal ha tilgjengelig. Han  antar at det er få i fritidsbåtmarkedet som dette er fristende for, antar at disse klarer seg rimelig bra med mobiltkontor løsninger i kombinasjon med wlan i havneområder.

Les mer om VHF-data her

Powered by Labrador CMS