Bra grunnlag, feil på kartet

Tross for at de elektroniske kartprodusentene har tilgang til kartverkets korrekte data, så oppstår det feil kartet på plotteren.

Publisert

HOVEDBILDET: Fyret på Ristodden i Drøbaksund er bortet på B&G plotteren med nye Navionics kart. På nettbrett er ikke dette noe problem.

Dagensbåtliv.se har sammenlignet digitale kart fra BlueChart (Garmin), Navionics og C-Map mot det originale kartgrunnlaget fra Hydrographica. Den viser at flere feil har sneket seg inn i det digitale kartet under konverteringen. Nettstedet Dagensbåtliv hevder at fabrikantene slurver, og at feilene ikke er akseptable. Kart fra Hydrographica og Sjöfartsverket vil aldri bli 100 prosent korrekte, men er det beste underlaget for produsentene av kartprodusentene som inneholder overraskende mange feil.

Tett med feil

Göran Johansson på Solteknik som selger kart har studert et lite kartområde han kjenner godt. På kartet til Navionics har det sneket seg inn12 mindre feil i konverteringen fra Hydrographica, og dette på begrenset område. Å digitalisere kart er en tidkrevende operasjon hvor det raskt kan sike seg inn menneskelige feil. Kysten av Sverige og også Norge er særdeles komplisert.

Zoom kan forvirre

Dagensbåtliv.se gjør også oppmerksom på at informasjon kan forsvinne ved ulike zoom-nivåer på plotteren. Digitale kart inneholder ulike mengder informasjon, avhengig av zoom-nivå. Dette så vi også under vår test av digitale kart i vår, hvor staker kom og gikk etter hvert som vi zoomet, men også at viktige grunner ble borte.

Også feil i Norge

Vi får stadig meldinger fra lesere som blir forvirret over feil i deres elektroniske kart. Samtidig melder forsikringsselskapene om at antall grunnstøtinger har skutt i været denne sesongen. Om det er en sammenheng mellom feil i kart, og økt antall grunnstøtinger er det for tidlig å konkludere, men vi bør ikke stole blindt på de elektroniske kartene, og ikke glemme å holde utkikk.

Les saken på Dagensbåtliv.se her

Vi har tatt skjermbilder av ulike digitale kart for Drøbaksund. Se ulikhetene under vår bildespesial.

Navionics mot Hydrogaphica for Yttre Ursholmen. Sjekk detaljforskjellene på f.eks Flatskär nede mot høyre.

Powered by Labrador CMS