Ingen norske relasjoner:

VELDIG LITE NORSK: Selv om det ser sånn ut har BlueCraft Wessel ingen tilknytning til Norge.

– Flagget er vår logo

BlueCraft West har ingen norske relevanser. – Flagget er bare logoen vår, forteller produsenten til Båtliv.

Publisert Sist oppdatert

Boot Düsseldorf/BÅTLIV: I hall nummer ni på verdens største båtmesse er det et stort antall båter. Deriblant norske Saga, som har funnet veien til messa igjen etter ti års fravær.

På bannerne som henger på taket er også det norske flagget. Ikke så rart, båten er jo helnorsk.

– Ingen kobling til Norge

Lenger inn i hallen legger vi merke til enda en stand med kjente farger for en nordmann på båtmesse. Høye vimpler med avrundede norske flagg kan være forlokkende av nysgerrighet til standen for nysgjerrige nordmenn. Her er det BlueCraft West som produserer båtene BlueSloep.

Båtene har fått det norske flagget som en avslutning på modellnavnet. Men er dette en norsk båt? Eller hva slags tilknytning har denne båten til Norge?

– Nei, nei, nei, denne båten er produsert i Polen. Konstruktøren er fra Norge, sier en av utstillerne på gebrokkent engelsk, som viser seg å være den tyske forhandleren.

– Vi har aldri hørt om denne båten. Hvem er denne designeren, spør Båtliv.

– Han der borte snakker bedre engelsk, snakk med han, er svaret vi får.

En annen representant fra båtprodusenten har et annet svar på hvorfor BlueCraft Wessel bruker norske flagg. Han forteller at designeren ikke er norsk, her var det bare en misforståelse.

– Faktisk har ikke båten noen koblinger til Norge. Vi produserer i Polen, og det er ingen norsk designer, sier utstilleren.

BYGGES I POLEN: BlueCraft Wessel.

Båten har altså ingen koblinger til Norge.

–  Flagget er bare logoen vår, er det endelige svaret Båtliv får fra produsenten.

Ikke lov som logo

Ifølge informasjon fra nettsiden til Patentstyret er det lov å bruke flagg til å pynte med eller som informasjon på varer. Det er imidlertid lover og regler som kan begrense bruken, som markedsføringslovens forbud mot villedede markedsføring. Patentstyret skriver også at for å få registrert et varemerke som inneholder et flagg (norsk eller utenlandsk nasjonalflagg), må du ha samtykke fra rett myndighet i det aktuelle landet.

Det italienske klesmerket Napapijri er blant produsentene som hyppig bruker det norske flagget.

– De ville imidlertid ikke fått samtykke av Utenriksdepartementet til å registrere et slikt varemerke som inneholder det norske flagget. De samme reglene gjelder også for design. Man må ha samtykke for å få registrert et design med flagg, men man kan bruke flagg på produkter så lenge det er i tråd med annet regelverk, som for eksempel markedsføringsloven, skriver patentstyret på sine nettsider.

 

Hva mener du om denne type flaggbruk? Bli med på diskusjonen: