Bodde i båt, fikk ideen til barnehjem i Thailand

Arkitektstudentene Andreas Grøntvedt Gjertsen og Yashar Hanstad fikk ideen til å bygge et barnehjem i Thailand mens de bodde i båt på Nidelven i Trondheim. Nå er de nominert til pris for arbeidet.

Publisert

Arkitektstudentene Andreas Grøntvedt Gjertsen og Yashar Hanstad ved NTNU valgte en spesiell vri på studietiden da de våren 2008 bestemte seg for å bygge barnehjem i Thailand. De stiftet den frivillige humanitære organisasjonen Tyin Barnehjem, samlet inn 500 000 kroner i sponsormidler og dro til landsbyen Noh Bo i Thailand for å rehabilitere et barnehjem skriver studentavisen Under Dusken i Trondheim.

Bodde i båt

Ideen til barnehjemsprosjektet fikk de to studentene da de bodde et år i båt på Nidelven.

– Man får et annerledes forhold til mange aspekter av livet ved å bo i båt, forteller Grøntvedt Gjertsen.

Med liten plass til eiendeler, Trondheims til tider lite gjestmilde vær like utenfor og en god del generell frustrasjon, begynte ideen om å reise til et land med større problemer enn Norge å ta form. De to kameratene ønsket å finne ut hvordan de som arkitekter kunne hjelpe til i utformingen av utviklingsprosjekter.

Det er en beslutning de ikke angrer på. Tyin Barnehjem viste seg å bli en utrolig opplevelse for grunnleggerne.

Bygde også et bibliotek

Yashar Hanstad, Andreas Grøndtvedt Gjertsen og Line Ramstad startet byggingen av Tyin barnehjem sommeren 2008, og studentene har siden også bygget et bibliotek ved barnehjemmet. Biblioteket Safe Haven Library er nå nominert som en av fem finalister i «ArchDaily Building of the Year 2009», i kategorien for museum og bibliotek, skriver Under Dusken.

Ved grensen til Burma

Noh Bo ligger like ved grensen til Burma og de fleste av innbyggerne i landsbyen er flyktninger fra Burma som enten ikke vil eller ikke får lov til å bo i flyktningeleirene langs grensen. Mange av flyktningene mangler ID-papirer og kan derfor ikke bevege seg fritt i verken Thailand eller Burma, forklarer Grøntvedt Gjertsen til studentavisen Under Dusken.

Les mer: http://www.tyintegnestue.no/

Powered by Labrador CMS