Praktisk: Propell på påhenger

MÅLINGER: Stigningen (pitch) på hvert blad måles på tre forskjellige punkter.
MÅLINGER: Stigningen (pitch) på hvert blad måles på tre forskjellige punkter.

Stor forskjell på «like» propeller

Skal du bytte propell, holder det ikke alltid å velge riktig dimensjon. Vi målte over to tommer forskjell i stigningen på to ellers like propeller. Det kan gi utslag i forbruk, turtall og ikke minst sjøegenskaper.

Publisert Sist oppdatert

Den tilsynelatende unnselige propellen påvirker båtens egenskaper mer enn man skulle tro. Fart, forbruk og ikke minst sjøegenskapene på en planende båt kan endre seg vesentlig fra en propell til en annen. I Båtmagasinet har vi tidligere gjort mange tester med flere forskjellige propeller på samme båt: Propeller har forskjellig egenskaper. Et bytte fra en aluminiumpropell på 13x19´´ til en tilsvarende stålpropell, vil i mange tilfeller gi en helt annen kjøreopplevelse. Selv med en propell med samme dimensjoner kan båten endre seg fra å gå mykt med mye baugløft og god komfort, til å galoppere selv med motoren helt trimmet inn til akterspeilet.

Komfort

Propeller er en hel vitenskap, og en av de ledende ekspertene i verden er Olle Terjesen hos Winrace Propellers i Froland. Med over 45 års erfaring og vitenskapelig tilnærming til teknologien, konstaterer han at propelldimensjoner avviker fra produsent til produsent. Derfor er det ikke gitt at du får de samme egenskapene ved å bytte fra én propellprodusent til en annen. Dersom man vet at båten skal gå mye i et gitt fartsområde, eller man vil hente ut den siste komforten, er det faktisk noe å hente gjennom å velge riktig propell.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS