GODT BÅTLIV: Med vakker natur og hyggelige folk er båtlivet på sitt beste, her fra Mølen i sommer.

Debatt om oppførsel i havn

En sak i Båtmagasinet Båtliv om de uskrevne reglene i havn, satte fyr på Facebook i sommer. Saken ble kommentert og delt og nådde ut til over 255 000 personer. Engasjementet viser behovet for informasjon om takt og tone, eller style som det het i gamle dager.

Publisert Sist oppdatert

SI min barndom på 70-tallet var det ikke bra å glemme å ta ned flagget ved solnedgang, eller klokken 21 om sommeren. Det var greit å legge seg utenpå andre båter i havn, men man skulle ta av seg skoene og gå på tåballene over dekket på nabobåten. I dag er det mer opp til hver enkelt hvordan de oppfører seg i havn.

Frihet og individualisme er bra, men ikke når det går på bekostning av andre. Få regler passer for alle forhold, men en god grunnregel i havn er å vise omtanke. En gjestehavn er et givende fellesskap av farende folk, om vi tar hensyn til hverandre. Min erfaring i sommer er at båtfolk er hyggelige og hjelpsomme, men jeg ser på internett at ikke alle deler den opplevelsen.

På nett klages det over unger som kjører rundt i joller og bråker. Det klages over høy musikk, over at folk sperrer andre fra å legge seg longside ved å fortøye gummijolla midtskips, og noen klager over at båtfolk har nesa høyt i sky. Noen ganger klages det med rette, andre ganger må man vise litt romslighet overfor andre. Vi lå i Vågen i Bergen i sommer, og da må man regne med litt liv og røre, mens toleransen for fest og moro kan være mindre i en naturhavn.

Basert på sommerens diskusjoner om oppførsel i havn foreslår vi følgende regler: Ikke rør andres fortøyninger annet enn i nødsituasjon, en god regel er å tillate båter som ikke er mye større enn din egen å legge seg longside, men det er også en god regel å spørre om lov først, si fra til båten utenfor når du vil gå ut fra havn i god tid, gå helst over fordekket på nabobåten (ser at noen heller foretrekker badeplattformen, så her får man se an båtens form og hvor folk oppholder seg), unngå høy musikk og støy og særlig etter klokken 23, begrens jollekjøringen mest mulig, ikke la fortøyninger eller ledninger slenge på brygga slik at andre kan snuble i dem, vær positiv, kommuniser med andre i havnen og gi en hjelpende hånd der det trengs.

Sannsynligvis er det mange flere situasjoner vi kunne ha listet opp, men i bunn og grunn dreier det seg om å vise omtanke, være hyggelig og kommunisere ordentlig. Så håper vi at våre lesere har hatt en god båtsommer i lag med hyggelige båtfolk.