Min horisont

Ta vare på båtgleden

Publisert

Det er mange nok som skriver om virus og restriksjoner i disse tider. Også vi skriver i denne utgaven om konsekvensene pandemien har for oss båtbrukere, men også om mulighetene. I tider som de vi er inne i nå, kan det være bra å søke mental tilflukt i en litt mindre verden. Tilflukt i en verden der det finnes problemer vi kan gjøre noe med. Det føles alltid godt å kunne påvirke egen situasjon, finne løsninger og gå videre i livet. Som tilværelsen forøvrig, er båten full av løpende og potensielle problemer, men også kilde til kontinuerlig glede og fremtidige opplevelser. Både i tankene, og rent fysisk. Det er opp til oss selv å velge hva vi vil fokusere på: Problemene eller mulighetene.

Denne våren må vi båtfolk forholde oss til en ny virkelighet med litt større begrensninger enn tidligere. Det er lov å bruke båten, selv om noen gjestehavner har stengt helt, eller har innført restriksjoner. Fremfor alt er det lov å drømme om mulighetene som ligger i fremtiden, når restriksjonene oppheves. Vi må forsone oss med at båtsesongen i år blir litt annerledes. Men de midlertidige begrensningene er også en sterk påminnelse om essensen av det gode båtlivet: Friheten.

I år skal jeg dyrke båtgleden i en båt som ikke er så blank utvendig

Båtlivet handler om frihet. Ikke minst handler det om ideen om å kunne reise hvor vi vil, når vi vil, med de vi vil og fortøye der vi har lyst. Det handler om himmelen over oss og horisonten foran oss. Men det handler også om ansvarlighet, og evnen til å ta vare på seg selv.

Derfor er dette våren da vedlikehold av det vitale tekniske om bord bør få førsteprioritet: Sørge for at motoren starter, at den går, at filtrene er rene, at drivstofftanken blir rengjort, at batteriene alltid har strøm, at motoren får kjøling, og alt det andre som er vanlige årsaker til driftsstans og problemer om våren.

I år skal jeg dyrke båtgleden i en båt som ikke er så blank utvendig, men som jeg har sørget for at er teknisk sikker – av hensyn til andre, de jeg er glad i, og meg selv. Og jeg skal bli enda bedre kjent i min egen skjærgård.

God start på sesongen!

Powered by Labrador CMS