EIKELI TREBÅTBYGGERI: Trebåtbygger Odd Bjørn Jørgensen på Fevik.
EIKELI TREBÅTBYGGERI: Trebåtbygger Odd Bjørn Jørgensen på Fevik.

Mester i all beskjedenhet

Han tygger på en treflis og sparker i høvelspon. Av natur er han forberedt på det verste, og skryte vil han ikke, for da kan det fort bli galt... Vi er på besøk i bua hos trebåtbygger Odd Bjørn Jørgensen på Fevik.

Publisert

Eikeli Trebåtbyggeri ved Grimstad er et av de siste på Sørlandet. I tre generasjoner har Jørgensen-familien bygget sjekter i bua på Fevik, og Odd Bjørns far Samuel Jørgensen leverte de første Eikeli-sjektene allerede på 1930-tallet.

For den som kan lytte, lukte og se, er det en berikelse å skritte over dørstokken hos Odd Bjørn. Inn i en verden der noen tømmerblyantstreker på en kryssfinérplate blir til kunsthåndverk i mahogni via to kraftige never som jobber rutinert og raskt. I bua står skroget til 23 fots sjekte i mahogni med halvdekk. En idé som blir til underveis, en båt som en liten familie skal kunne overnatte i og nyte sola i skjærgården med. Med styrekonsoll bak motorkassa og do med forheng, eller noe sånt. Han vet ikke helt enda.

– E’sa det te’dæ på telefonen, det e’kje mye å se på. Det er jo bare noe sånt som vi holder på med. Jeg vet ikke når jeg blir ferdig, og det blir bare noe helt enkelt. Men, den kan bli fin, sier han, halvt unnskyldende der han står oppi den vakre, nette mahognisjekta.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS