Billigere med båt enn hus i Frankrike

Hvorfor bruke millioner på en trang ferieleilighet langt fra sjøen, når du kan skaffe deg millionutsikt med mobil strandlinje og flere soverom til en langt hyggeligere pris. Vi har sett på båtpriser langs den franske rivieraen.

Publisert

I Frankrike er det stor utbytning av båtparken. Dette gir mange båter på bruktmarkedet som igjen gir oss nordmenn spennende muligheter. Langs den franske rivieraen ligger også lilleputtstaten Monaco som har mange store bobåter for salg.

Alternativene er mange, og er man enda mer økonomisk kan man velge å kjøpe sammen med noen man kjenner og stoler på. Da deler man løpende driftsutgifter, og med sesong fra mai til oktober er det jo ikke så nøye med å legge ferien til den dyreste sommertiden heller.

Skal du kjøpe en bolig skal det godt gjøres å komme under 200.000 euro, rundt 1,7 millioner kroner. Og da er det snakk om en liten leilighet, langt fra vannet. Med sjøutsikt må du raskt belage deg på tre millioner kroner og oppover for et krypinn, ofte med bare ett soverom eller det som på boligspråket kalles en studioleilighet. En annen fordel med mobilt sommerhus er jo at du kan variere utsikten fra sommer til sommer, og kjøper du sammen med noen, kan andre eiere overta båten andre steder enn i den samme hjemmehavnen fra år til år. Frankrike er også rik på kanaler, og i noen av disse kan man gå med større bobåter.

Bruk veldig god tid når du ser deg om etter båt. Bruk gjerne flere meglere og Internett er en enkel måte å orientere seg rundt på.

Sjekk mulighetene for båtplass

Det er dyrt å kjøpe plasser til store båter langs den franske Riviera. Her snakker vi ofte om en like stor sum som for båten selv. Det er derfor viktig at du søker plass og pris, samtidig som du søker båt. Mange meglere tilbyr utleie av plass, og enkelte private lar plassen følge båten når den selges.

Når vi har sett på priser har vi ikke kalkulert med båtplassleie eller driftsutgifter. Disse er like individuelle som her hjemme. Vi har sett båtplasser til salgs for så mye som 130 000 Euro sentralt i Nice. Da snakker vi om en plass til båt på 15 meter (50 fot) og med en bredde på 4,5 meter.

Eksempler

Du kan komme langt med 1,5 millioner kroner. Da får du en båt på rundt 40 fot med gode komfortable boforhold for en familie av noe eldre årgang.

Langs middelhavet er man jo velsignet med godt vær, og det er derfor viktig å legge vekt på båtens uteplass. Det blir derfor alltid en avveining om du skal velge en lukket båt med flybridge eller en mer åpen sportslig utgave. Vi fant et flott eksemplar fra Sunseeker, en 1994 modell apache 45 fot med 3x 230 Volvo-motorer for 125 000 Euro. Hos samme forhandler så vi også en lekker Giorgio 46 fot fra 1990 i superstand, og med alt utsyr til 135 000 Euro.

Sjekk utstyr og båt før du kjøper

Det er viktig at du ser båten før du kjøper den. Franske båter er mer utsatt for slitasje enn norske båter. Vannet er varmere, det gror mer og i og med at mange ligger ute hele året, blir drev og skrog utsatt for mer slitasje.

Samtidig virker franske båter og være langt bedre holdt og tatt vare på enn de amerikanske. Flere rimelige 15 til 20 år gamle båter er både velprøvde og ofte ikke kjørt eller brukt så mye som norske båter. De er som regel ekstremt godt utstyrt, og viktig for en båt i langs middelhavskysten er aircondition. Den kan du også bruke til å varme opp båten med om vinteren, for det å kjøpe båt i middelhavet betyr at du har tilgang til fritidsbolig året rundt.

Utleie også mulig

Mange som kjøper seg leilighet i Frankrike leier den ut når de selv ikke bruker den. På den måten får de dekt inn deler av utgiftene. Dette kan du også gjøre med en båt som er i god stand. Hvor mye du kan ta er må du selv prøve deg fram med.

Hvis du leier ut bør du også finne en du kan stole på, som du betaler for å holde oppsyn med båten og gå gjennom den når båten er levert tilbake etter leie. Mer utgifter til vedlikehold må du da ta med i beregningen. Det er ikke enkelt å fjernstyre utleie. Mange nordmenn er etter hvert bosatt i Frankrike, og det kan hjelpe saken din at du eventuelt leier inn en norsk vaktmester som kan språket og som kan litt om båt til å ta seg av utleien. Alternativet er å bruke megleren eller marinaen du kjøper båt av til å vise vei i denne saken.

Billigere reiser til Frankrike

Skal du kjøpe båt i Frankrike, hjelper det at du har muligheten til å være fleksibel med hensyn til ferieavvikling.

Med dagens flypriser er det ikke så dyrt å komme seg til Rivieraen. På det billigste er det bare noen hundrelapper pr vei, hvis du bestiller i god tid og er fleksibel i forhold til hvilken ukedag du reiser. De laveste prisene er helt nede i 398 pr vei.

NB! Vi har mange flere eksempler og en lengre sak i BÅTLIV nr. 5 som er ute i handelen nå.

Her er noen store meglerhus som kan hjelpe deg å lete etter bra og billige objekter:

www.yachtworld.com/

www.monacomarine.com/

www.berthonfrance.com/ (Windyspesialist)

www.boatsolution.com/ (Har mange bryggeplasser til sine båter)

www.annoncebateau.com/

www.cng-agenceduport.fr/

Powered by Labrador CMS