Earthrace til Arendal

Rekordbåten Earthrace som setter miljøet i fokus, setter kursen mot Offshore 1-arrangementet i Arendal.

Publisert

Med rapsolje på tanken, og et spesialbygget skrog som penetrerer bølgene skal Earthrace ta seg jorda rundt for å redde planeten. Earthracer er karbonnøytral, noe som også er målet tiil Norwegian Grand Prix. Denne uvanlige racerbåten er derfor en velkommen gjest under arrangementet.

– Vi har jobbet med dette intenst siden før jul, og har fått bekrefetet at de kommer, sier miljøansvarlig Svein Elgvin for Norwegian Grand Prix til Agderposten.

I fjor satte Earthrace verdensrekord, da den kjørte jorden rundt på 74 dager, 23 timer og 54 minutter. Målet i år er at turen skal gjennomføres på 65 dager. Når båten kommer til Arendal er det foreløpig ikke sikkert hvordan arrangementet skal bli, men Svein Elgvin sier at de vil legge den med bakenden inn mot havfruestatuen, ytterst på langbrygga, slik at besøkende kan se den.

Med båten Earthrace håper skipperen og alle hans frivillige hjelpere, at folk skal få øynene opp for at det finnes alternativer til dagens ikke fornybare energikilder. At båten er smurt med giftfritt bunnstoff, og at motorene er spesialtunet for å slippe minst mulig gift til atmosfæren er en selvfølge for dette prosjektet. Norwegian Grand Prix sendte en ekspert på reperasjon av karbonskrog  til tørrdokken i Spania, da de begynte å få dårlig til, og ifølge Agderposten setter en lakkerer fra Arendalø kursen nedover for å lakkere båten før den store styrkeprøven.

Skroget er bygget slik at det skal gå rett igjennom bølgene i stedet for og gå over dem. Dette gjør at kravene til alt annet om bord tåler mengder med sjøvann. Alle luftinntak sitter høyt for at ikke motorer og mennesker i cockpit ikke skal bli kvalt. På hvert av skrogenes nese sitter det en ”bombe” som med sin vekt skal holde trimaran skroget mer stabilt. Tester har vist at dette er livsnødvendig for mannskapets ve og vel. Uten ville de ha blitt kasteballer straks båten møtte høy sjø.

Earthrace

Lengde: 24m (78ft)

Bredde: 6.80 (23ft)

Dypgående: 1.3m (4ft)

Rekkevidde: 3000nm (6000km)

Max hastighet: 45 knop

Drivstoff: B100 Biodiesel (100%)

Tank: 10,000 liter

Vekt: 10 tonn

Konstruksjon: Carbon , Kevlar komposit

Motor: 2 x 540 hk Cummins Mercruiser

Powered by Labrador CMS